09 Юли 2024вторник13:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки от организаторите

"Джаз Велинград" събира музиканти от страната

Калин Вельов & Amazonia и Теодосий Спасов фолк квинтет ще изнесат концерти в третото издание на форума

/ брой: 128

автор:Дума

visibility 147

Третото издание на "Джаз Велинград" - фестивала за културата в образованието, диалог между поколенията и връзка между регионите, ще се състои на 9 и 10 юли с фокус танца. Днес и утре той отново ще събере професионални музиканти от страната с любителски състави от града и ще представи съвместни проекти на откритата сцена на централния площад на Велинград "Николай Гяуров". Основни участници са Калин Вельов с Amazon Dance Project и Теодосий Спасов фолк квинтет. Концертите ще бъдат предшествани от образователни и обучителни събития. Фестивалът се организира от Община Велинград с инициативата и партньорството на Джаз FM. Автор на програмата е програмният директор на Джаз FM радио Светослав Николов, подготвил реализацията й съвместно с директора на ЦПЛР - ОДК - Велинград Катерина Мирчева. Събитията са част от 51-вите Велинградски празници на културата и са с вход свободен, научи ДУМА от Александра Гълъбова.
"Джаз Велинград" започва на 9 юли с работилници на Калин Вельов с перкусионистите от Младежката музикална формация и на хореографката Елена Бали с танцьорите от Клуба за спортни танци "Импулс 2002". Те ще се проведат в ЦПЛР - ОДК - Велинград, при който работят двата състава, участвали и в първото издание на фестивала. В концерта от 20 ч. същия ден на Калин Вельов и Amazonia ще се включат и младите таланти на Велинград, за да поднесат подготвените съвместни изпълнения.
Amazonia е уникален за Балканите танцов проект за латино музика, създаден от Калин Вельов. Участват седем артисти от Европа, Африка, Латинска Америка и Карибите. В програмата са карнавални танци с авторска хореография на Елена Бали по оригинална музика и световни хитове в модерни аранжименти с акустични инструменти и електроника. Представят ги професионални танцьори и музикантите Калин Вельов - перкусии, вокали и електроника, Мария Дионисиу Аврамиди (Гърция) - вокали, и Диего да Франка (Бразилия) - перкусии.
Теодосий Спасов ще разкаже на 10 юли от 16 ч. в разговор със Светослав Николов при отворени врати в ЦПЛР - ОДК - Велинград за изграждането и усъвършенстването на музикалното майсторство. Виртуозният кавалджия, вплел изкуството си в българския фолклор и джаз, ще сподели своя опит и ще разкаже истории от професионалния си живот. От 20 ч. в сряда на пл. "Николай Гяуров" ще слушаме фолклорните импровизации на Теодосий Спасов фолк квинтет, в който са още Пейо Пеев - гъдулка, Иван Георгиев - гайда, Християн Цвятков - китара, и Генадий Рашков - тъпан. Специална хореография по една от пиесите подготвя Детският фолклорен ансамбъл "Чепинче" с главен художествен ръководител и хореограф Аделина Пещерска към ОНЧ "Св. св. Кирил и Методий - 1905" във Велинград.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 144

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 164

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 140

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 166

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ