14 Юли 2024неделя19:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За да обичаш различния, трябва всеотдайност

Празници в Първо помощно училище "Проф. ДПН Г. Ангушев"

/ брой: 137

visibility 1675

Александър Янкулов,
студент I курс журналистика,
СУ "Св. Климент Охридски"


Физкултурният салон на Първо помощно училище се превърна в приветлива ярко украсена зала с множество разноцветни балони и цветя. Тази подготовка и желание да доставят радост на своите възпитаници бе инициатива на амбициозната и всеотдайна директорка на училището - Латинка Ковачева, както и на доц. Данка Щерева от СУ "Св. Кл. Охридски". Вече е станало традиция студенти от специалностите предучилищна педагогика и специална педагогика да провеждат своите открити изпити пред деца от Първо помощно училище.
С приповдигнато настроение възпитаниците на училище "Г. Ангушев" посрещнаха студентите от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския универстет. С много обич и вдъхновение бъдещите педагози бяха подготвили весели занимателни игри, гатанки, танци и драматизирани откъси под ръководството на доц. Щерева. С очевидна радост, чистосърдечен смях и овации учениците със специални образователни потребности аплодираха ярките изпълнения на Пипи дългото чорапче; баба Цоцолана и Патиланците; Мечо Пух и Заека; Алиса в страната на чудесата и др. Малките зрители се включваха активно в сценичното действие и с удоволствие танцуваха с "артистите".

Доц. Данка Щерева, художествен ръководител на студентите:
"Нашите студенти - бъдещи педагози, трябва да проявяват съпричастност и разбиране към проблемите на децата със специални образователни потребности. Кратките театрални форми, занимателни игри и танци са много добър начин за спонтанна близост и общуване с тях. Погледнете очите на малките зрители. Те блестят от радост и удоволствие. А това създава усещане за пълноценност и добре свършена работа от страна на нашите студенти.
Когато разбраха, че ще играят пред тези деца, те дадоха всичко от себе си - артистичност, младежка енергия и обич. Мисля, че това е пътят да възпитаме у нашите студенти благородство, съпричастност и разбиране към проблемите на по-различните деца."
Първо помощно училище е специално учебно заведение с полуинтернатна форма на обучение. В него се социализират, образоват, обучават и интегрират деца с ментални проблеми от I до Х клас. Тук работят специалисти олигофренопедагози, дефектолози, психолог и логопед, извършващи корекционна работа на децата със специални образователни потребности. Завършилите VIII клас ученици продължават да учат по специалността цветопроизводство за първа степен на професионална квалификация. Учениците изучават информационни технологии в компютърния кабинет на училището. Повечето от възпитаниците на училището се възползват от модерния метод за трениране на възприятията в сензорната стая в сградата. За изграждане на трудови навици и умения е създаден и кабинетът по домашен бит и техника.
Дори само от изявите в този ден може да се съди, че сърдечната директорка на училището Латинка Ковачева, целият педагогически екип са истински грижовни и изцяло отдадени на проблемите на тези деца. А не е лесно, защото това не са обикновени ученици.
Латинка Ковачева, директор на училището:
"Ние сме като тяхно второ семейство. Тук те прекарват по-голямата част от деня. Затова се стараем да създадем оптимални, модерни условия за обучение, възпитание и развлечение на децата. Имаме идеята да създадем арт ателиета в училището, защото чрез изкуството нашите възпитаници релаксират и развиват своите скрити умения и възможности. Ние сме задружен колектив, който е отворен към всякаква комуникация с общини, НПО, висши училища. А целта ни е да "прокараме мост" към разбиране на проблемите и нуждите на тези деца. Обществото трябва да приеме различните и да проявява разбиране. Този вид учебни заведения трябва да се съхранят като част от образователната система в нашата страна. Това са училища с традиции, в които работят специални педагози с душа и сърце. Нашите методики за обучение са признати и се използват по целия свят."
    Латинка Ковачева отправи поздрав по случай завършването на учебната година към всички специални педагози, като им пожела здраве, вдъхновение и всеотдайна обич към техните възпитаници.

 
 
 

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ