15 Юли 2024понеделник06:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Двете глави на Йоан Кръстител

Кое е това ухание, което кара милион българи да продължават да се омайват и да виждат в Б. Б. Истинския, Спасителя, въпреки катастрофата, до която докара България

/ брой: 162

автор:Константин Иванов

visibility 3330

Кажи-речи не минава ден, без да се появи информация за поредната жертва на телефонна измама - "внучката ви я блъсна автомобил, за спешна операция са нужни 3000 лв., оставете ги под черджето пред вратата", или "внукът ви блъсна човек, оставете 5000 лв. в кофата за боклук, за да го отървем от пандиза". И будалите упорито продължават да се ръсят, сякаш не гледат поне телевизия, ако не четат вестници, в които предупреждават да не се вярва на телефонните измами. Ами циганките, дето "размножават" пари, стига да ги оставиш да престоят в хладилника 24 часа, е, вярно, че после намираш плик с нарязани вестници. Ами такса "баене срещу уроки", ами леене на олово, ами гледане на боб. И това е, дето се вика, на битово равнище, не говорим за висшия пилотаж - на гастролиращи по телевизиите ясновидци, които "предвиждат бъдещето, разрешават любовни и семейни проблеми, развалят магии". Та един от тях, Емил Лещански, не прати ли през април 2009 г. половин Хасково да спи на открито, защото щеше да тресне земетресение 7-а степен по Рихтер! В интернет може да намерите дори регистрация на седемдесет български следовници на Нострадамус, сред които Себа от Севлиево или Ина с координати "Женски пазар, София". Та нима тези, дето чакат парите им да се "размножат" за 24 часа в хладилника, или хасковлиите, прекарали нощта под звездите, може да се смятат по-малко наивни и превъзхождащи по интелигентност бабите и дядовците, които оставят хиляди под черджето, за да отърват внуците?
Дребно утешение е, че тази дивотия не е български патент. Парадоксално е, че в началото на ХХI век наследените, дори не от Средновековието, а от езическата зора на човечеството суеверия се радват на добро здраве в т.нар. цивилизован свят. Мине не мине година и някъде в християнския мир някоя Мадона пусне сълзица. Известни са плачещи Мадони от Мексико, Бразилия и Венецуела. А само в България те са 3 - Троян, Монтана и Годеч - направо три в едно. Естествено са чудотворни - лекуват безнадеждно болни и дори май вадят от клинична смърт. А ако няма под ръка чудодейна икона, и редови селски поп може да свърши работа. Като поп Стоян Божурин от град Септември, който съвсем неотдавна вдигна на крака парализираната Ваня Великова, изричайки сакралното "Стани и ходи!" Също като Исус, който казал на мъртвия от 4 дни Лазар: "Лазаре, излез вън" и мъртвецът се вдигнал от гроба. Неслучайно се говори, че много жители на Септември кроели вече планове как от център на консервната промишленост градът им ще се превърне в българския Йерусалим, отец Стоян ще е новият Месия и от поклонническия туризъм ще се печели повече, отколкото от доматено пюре (Картината леко бе помрачена от схватката между жени в самия храм, като в единия лагер бяха повярвалите в чудото, сътворено от отец Божурин, а опонентките им твърдяха, че Ваня не прохождала сефте.).
Ще бъдем крайно несправедливи, ако припишем на септемврийци идеята за превръщане на поклонническия туризъм в доходоносен бизнес. Неин безспорен автор и инициатор на българска почва е главният вампировед на републиката проф. Божидар Димитров. Поводът: открити в созополски храм в края на юли 2010 г. част от ръка, лицева кост, зъб, а впоследствие част от пета с етикет "мощи на свети Йоан Кръстител". Професорът гневно нарече "шибаняци" разни книжни плъхове, които се осмелиха да се усъмнят в автентичността на находката, и получи подкрепата на колегата си финансов министър Симеон Дянков в размер на 420 000 лв. за развитие на този изключително перспективен сектор на туристическата индустрия в Созопол, родния град на професора. В края на краищата по-добре е поклоннически туризъм в Созопол, отколкото алкохолен, приключващ напоследък с балконинг на Слънчев бряг.
Съвсем честно проф. Димитров сподели, че по света вече има две глави и четири ръце на същия този светия, но той бил сигурен, че созополските мощи са автентични. И тук няма как да не цитирам няколко откъса от романа "Баудолино" на Умберто Еко, потвърждаващи изцяло думите на професора за двете глави на Йоан Кръстител. Компанията на Баудолино обсъжда как да припечели от продажба на реликви, при което един от тях казва: "Ще наобиколим гробищата и ще намерим я челюстта на свети Павел, я лявата ръка на Йоан Кръстител (не главата), мощите на света Агата, на свети Лазар, на пророците Даниил, Самуил и Исая, черепа на света Елена, частица от главата на апостол Филип". "Ако е така, обадил се Пиперко, запален от откриващата се възможност, достатъчно е да се поровим долу и като нищо ще ви намеря треска от Витлеемските ясли" (Известно е впрочем, че дърва като от цяла гора може да се съберат, ако се скупчат на едно място всички трески от кръста на разпятието, съществуващи по света - бел.авт.). И още нещо, свързано с доказването на автентичността на светите мощи:
"- А коя от двете глави (на Йоан Кръстител - бел.авт.) е истинската? - попита Главореза.
- Когато се говори за свети неща, не трябва да се използват човешките мерки. Която от двете реликви да ми покажеш, бъди сигурен, че като се наведа и я целуна, ще почувствам мистичното ухание, което се излъчва от нея и ще зная, че е истинската".
 Последната реплика на Баудолино всъщност дава ключа към проумяване на заслепението пред мистификациите на ясновидци, шмекериите на баячки и гледачки, чудотворното размножаване на пари в хладилник, че дори бабините парици, пожертвани за отърваване на внука от затвора. Но това е общо взето индивидуална наивност, в редки случаи - колективна психоза (спалите под открито небе хасковлии след предсказанията на Лещански за земетресение). Не може обаче да попадне в категорията на такива направо занаятчийски изпълнения свръхестествената способност на бившия премиер на България да омагьосва стотици хиляди в един сеанс. Как иначе, освен като чудо, може да се обясни например, че пенсионерите са около 250 000 от всичките милион и нещо гласували за ГЕРБ на изборите през май. Четвърт милион, чиито пенсии не мръднаха със стотинка нагоре през почти четирите години Бойково управление. Това не са облагодетелстваните от неговия режим фирми, не са "красивите и интелигентните", които търкат сега жълтите павета, не са собствениците на луксозни коли, които се радват на магистралите Му, а най-неоправданите, най-болните, които нямат пари за лекарства, недояждащите си, чиито пенсии отиват за ток и вода... Е, това ако не е чудо, кое е? И коя друга тоалетна освен банкинската може да излъчва такова мистично ухание, та милион българи да продължават да се омайват и да виждат в Бойко Истинския, Спасителя, въпреки катастрофата, до която докара България.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ