14 Юли 2024неделя20:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Чиста проба пропаганда

Брюксел ще ни зарежда с "опорни точки", за да разчитаме правилно новините

/ брой: 64

автор:Константин Иванов

visibility 1600

Навремето му викахме "инструктаж" и "даване на указания". Сега вместо инструктаж се налага далеч по-благовидното "опорни точки". Колкото до твърде елементарното и грубо звучащо "даване на указания", по брюкселски витиевато и многословно то е прекръстено на "действие върху стратегическите комуникации в подкрепа на медийната свобода". Тази нова демократична терминология няма да ражда асоциации с отречените, заклеймени като комунистически пропаганден диктат практики от не толкова далечното минало.
Да онагледя с пример, за да стане ясно на по-младите за какво става дума. Когато през 70-те години на миналия век в Китай се развихри т.нар. културна революция, заедно с колеги от другите медии бях на инструктаж в Института за съвременни социални теории (ИССТ), находящ се в Горна баня, където днес се помещава Нов български университет. Директорът му Рубен Аврамов и специалисти по Китай ни запознаваха с изстъпленията на хунвейбините - "революционните младежи", как окачват на вратовете на интелектуалци позорящи ги надписи, малтретират ги и ги развеждат като мечки по улици и площади. Или как целият китайски народ е мобилизиран да бие по тенекии и тенджери, за да се плашат врабчетата и да не кацат, докато им се пръснат сърцата и паднат мъртви. Така те нямало да изкълвават житото и ще се повишат добивите. (Е, после се оказа, че освен житото, врабчетата унищожавали и вредни насекоми, та белите се оказали по-големи, но това между другото.) Въоръжени с такива и подобни "опорни точки", както е днешната терминология, громяхме културната революция, хунвейбините и въобще маоизма. Да стане от гроба Рубен Аврамов и да се порадва как днес Брюксел творчески прилага модела на инструктажите и даването на указания в ИССТ.
"Специална медийна комисия, която да се противопостави на руската пропаганда, ще бъде създадена от Европейския съюз... Възлага на върховния комисар на ЕС по външна политика и сигурност Федерика Могерини, заедно с ръководствата на държавите членки и европейските институции, да подготви до юни план за действие върху стратегически комуникации в подкрепа на медийната свобода", се казва в черновите на предложението за срещата на върха тези дни (четвъртък и петък). И още: "Целта е да се състави екип в Брюксел, който да наблюдава руските медии, да идентифицира очевидните лъжи и да ги препраща към държавите членки". Това последното ако не е "подаване на опорни точки", здраве му кажи.
Няма съмнение, че задейства ли се тази комисия към брюкселското ИССТ, няма да се получават конфузии и разноезичие, каквото наблюдавахме в европейските медии напоследък на тема "Къде е Путин?": в чакалня на Майчин дом в Швейцария, където приятелката му ражда; пак в чужбина на лечение от рак или при специалисти травматолози заради болки в гърба поради заниманията му с джудо; на процедури по лифтинг; дори свален от власт от хора от най-близкото му обкръжение. Последното вдъхнови мултимилионера Ходорковски да изрази готовност да оглави временно правителство. Такива галиматии в бъдеще няма да се получават, защото брюкселската медийна комисия ще разпрати на страните членки опорната точка, която да залегне в публикациите, радио- и телевизионните предавания.
Идеята за създаване на брюкселско ИССТ или ЦК, както искате го наречете, произтичала от документ, подготвен от Дания, Литва, Естония и Великобритания, в който се посочва, че "Руската дезинформационна кампания за събитията в Украйна не намира своя верен отговор и е необходимо да се подобри разбирането на случващото се там". Предвижда се в ЕС да обсъдят и предложение за създаване на телевизия на съюза, която да излъчва "балансирана информация, тъй като руската пропаганда тече силно от началото на конфликта в Украйна". Не че в това отношение няма вече положителни практики. Така европейските телевизии, включително и български, не нараниха естетическото чувство на своите зрители с някакви ужасни сцени с горящи живи хора, изнасилени и изтърбушени бременни жени в Одеса, защото това би хвърлило небалансирана светлина върху деянията на шпицкомандите от "Десния сектор". Нито с кадри, на които се вижда храбреците от Майдана да заливат с боя и да натикват в боклукджийски кофи депутати от украинския парламент, несподелящи светлата им мечта за издигане паметник на колаборациониста на хитлеристите Степан Бандера. Не е балансирано да се натяква липсата на словесно изящество в онова "Fuck the EU" - "Да го начукам на ЕС", произнесено от помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в частен инструктаж на американския посланик в Киев. Ами да, това си е чиста проба навлизане в личното пространство на г-жа Нюланд, което е недопустимо в истински свободните и демократични общества.
Балансирано се замълча за трагедията със сваления малайзийски самолет, след като от снимка, направена от английски или американски шпионски спътник, се разбира, че не ракета "земя-въздух", изстреляна от "проруските сепаратисти", а изтребител е стрелял по "Боинг"-а...
Посредственост, недодяланост лъха от някогашните инструктажи и сваляне на указания. Друго е, някак възвишено и интелектуално звучат "координиране на опорни точки", "план за действие върху стратегически комуникации", "подкрепа на медийната свобода", "балансирана информация", "подобряване на разбирането на случващото се"...

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ