18 Юли 2024четвъртък13:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: Нормално ли е да даваме 80 млн. лв. за Украйна, а да не можем да защитим населението си от пожарите?

БСП има огромен принос за нормализирането на диалога

автор:Дума

visibility 381

„Нормално ли е да даваме 80 млн. лв. за Украйна, а да нямаме пари да защитим населението си от пожарите? Нормално ли е да са дадени над 2 млрд. лв. за F16 и тези самолети да са на хартия, а сега да не можем да си позволим самолети за гасене на пожари?“ Тези въпроси отправи в ефира на БНТ председателят на ПГ на БСП за България Борислав Гуцанов. По думите му това е важен проблем за хората, които трябва да са сигурни, че ще получат държавна подкрепа и помощ. „Затова внесохме искането за изслушването вчера в парламента. Подходът за справяне с проблема трябва да е държавнически. Не може да нямаме вертолети за гасене на пожари, както и самолети“, коментира той и допълни, че БСП е поискала и консолидация на бюджета, който влиза след няколко седмици. Гуцанов беше категоричен, че не трябва да си купуваме самолети на хартия, а да защитаваме интересите на България. „В този момент в интерес на България е да защитим нашето население и не е нормално да нямаме тази възможност. Браво на пожарникарите, на военните, на доброволците за това, което правят, но нормално ли е да работят при тези условия и при липса на нужните им материали“, каза още той. Председателят на ПГ на левицата изрази благодарност и към министър-председателя, министрите и депутатите взели участие в изслушването вчера, за проведения по-нормален разговор. Той изрази надежда това да е признак на едно събуждане и минаване към един държавнически подход на комуникация и действия, който е изключително важен за БСП. Като други приоритети за левицата, по които са внесени искания за изслушване, той посочи Белене и темата за мира. 

Борислав Гуцанов  подчерта, че БСП е диалогична по важните теми за държавата. „Правителство на националното спасение, на националното съгласие, експертно правителство трябва да има, но то трябва да бъде равно отдалечено от политическите партии“, коментира той.  По повод на декларацията на ПП-ДБ Гуцанов заяви, че според него този подход е малко лековат. „Конституцията е ясна. Какво означава да чакаме 2 или 3 месеца. Задачите ни чакат“, коментира социалистът и подчерта, че диалогът не трябва да спира и тази декларация може да бъде обсъдена и допълнена. „БСП има огромен принос за нормализирането на диалога“, категоричен бе той.

По повод на третият мандат  Гуцанов обясни, че не случайно се връчва не на кандидат за премиер, а на парламентарна група, защото е мандат на спасението, когато трябва да се търси широка база. „Ако мандатът се връчи на БСП или на който и да е, има заседание на Националния съвет на партията и той е органът който преценява: Какво трябва да се направи? Кои са важните приоритети за България ? Можем ли да намерим база между политическите партии за коментиране? Тогава вече може да се говори за кабинет на националното спасение“, обясни председателят на ПГ на левицата.

Борислав Гуцанов подчерта, че политиката на новото ръководство е да търси обединение първо в БСП и на второ място обединение с всички леви партии. „На 26-ти юли, в Стара Загора искаме да подпишем меморандум, манифест, харта на всички леви партии и на 27-ми да отидем заедно на Бузлуджа, където е започнало всичко“, съобщи той. По думите му заявките за Бузлуджа тази година са в пъти повече от последните години. Според него България има нужда от силна лява партия и не е нормално БСП да е на 4-то място, но важното е, че процесът на възстановяване е започнал.  „Вчера беше рано, утре ще бъде късно. Днес е моментът“, заключи Гуцанов.

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 210

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 182

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 192

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 206

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ