25 Юли 2024четвъртък17:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Иванов пита земеделския министър:

Как държавата ще компенсира щетите от пожарите

Да бъде възложено на горските стопанства да модернизират и да допълнят своята техника, настоя зам.-председателят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 140

автор:Дума

visibility 218

„Какви са възможностите на държавата да помогне на пострадалите от пожарите хора, голяма част от които са земеделски производители, загубили площи и  животни. По какъв механизъм ще бъдат изплатени средствата и в какъв размер“. Тези въпроси отправи  зам.-председателят на ПГ„БСП за България“ Иван Иванов към земеделския министър Георги Тахов в тв ефира.
Той обясни, че механизмите могат за компенсация могат да бъдат de minimis, както и за пропаднали площи вследствие на стихийни и природни бедствия.
Според Иванов трябва да се провери дали ще е необходима нотификация от ЕК заради лимитите и има ли изобщо в бюджета заложени такива средства.
"Попитаме и дали ще бъде възложено на държавните горски стопанства по някакъв начин да модернизират и да допълнят своята техника, защото те са първи на терен, когато има горски пожар. Хората очакват тези и още много отговори“, подчерта Иванов.
За нерегистрираните земеделци той заяви, че за тях е другата част на решението на парламента, МС да намери необходимите средства да ги  обезщети, защото дадените в момента са крайно недостатъчни.
Иванов обясни, че мащабите на пожарите, които сега горят са изключително големи. „Трябва да си поставим въпроса от тук на къде, защото климатичните промени създават възможност подобни опасни явления да станат ежегодни“ обясни той. Според него ако няма координирана стратегия за справяне с тях по отношение на техника, на кадри няма как да се справим. Иванов  обясни, че нямаме наличната подготовка и капацитет на толкова места да обгърнем тези пожари. „Това безвремие, в което сме в момента и липсата на правителство, което да поеме ангажименти в определена посока, също дава своето отражение. Администрацията трудно взима решения, без да има ясен хоризонт пред себе си“, обясни Иванов. Той коментира, че такъв пожар, особено в  иглолистна гора не може да бъде загасен без необходимата летателна техника. Дали да бъде ремонтирана стара техника или да бъде закупена нова е решение на МС, затова и решението е насочено натам. Иванов припомни, че за нея обаче няма нужния персонал, защото не се инвестира в кадрите и заплащането на тези специалисти е изключително ниско. „Тези проблеми трябва да бъдат решени. Ако следващата година имаме, недай си боже, същите пожари или с повишен капацитет, ние ще изпаднем в още по-тежка ситуация“, предупреди той.


Настаняват пострадалите в хотели

Хората, останали без дом заради пожарите, ще бъдат настанени в хотели, реши вчера служебното правителство. Докато им се осигурят нормални условия за живеене, те ще получат същия тип места, при които са настанени украинските бежанци. Пострадалите ще бъдат компенсирани с по-висока помощ от тази, която получават от социалното министерството - 1578 лв. за неотложни разходи и 2500 лв. за оборудване и обзавеждане, ако щетите на надхвърлят тези суми.
Помощи са предвидени и за земеделците, спрямо таваните за кризисна помощ от 25 хил. евро и 250 хил. евро. Помощи ще получат и хората, които са претърпели щети, но не са регистрирани като земеделски стопани, увери премиерът.
С 1 милион лв. на Министерството на отбраната ще бъдат оборудвани с т.нар. водни кошове още от хеликоптерите „Кугър“. МВР пък ще получи 2 млн. лв. за техника и ремонти.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 412

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 433

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 388

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 376

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ