18 Септември 2024сряда17:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ВАС отхвърли жалбите на Доган срещу Пеевски

/ брой: 178

автор:Дума

visibility 55

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на ДПС-Доган срещу решения на ЦИК за регистрация за изборите. Ахмед Доган и Джевдет Чакъров поискаха да регистрират своята коалиция „Демокрация, права и свободи - ДПС“, а Делян Пеевски -„ДПС - Ново начало“. По-рано ЦИК отказа да регистрира и двете, но след това ВАС разреши регистрирането само на коалицията на Пеевски.
Едната жалба, която ВАС отказа да разгледа в понеделник, е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ДПС, представлявано от Чакъров, с което той едностранно оттегля партията от коалиция „ДПС – Ново начало“. Другата жалба е срещу решението на ЦИК за регистрация на „ДПС – Ново начало“ за участие в изборите.
Според върховните съдии съпредседателите на партия ДПС Чакъров и Пеевски, чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на партията.
Все още се очаква решението на ВАС по жалбата на ДПС-Доган по третото дело срещу решението на ЦИК, с което комисията отказа да регистрира самостоятелно партия ДПС за участие в изборите.
След решението на ВАС в полза на ДПС-Пеевски коалицията на Доган и Чакъров ще се яви на изборите с „Алианс за права и свободи“.
ДУМА припомня, че разцеплението в ДПС възникна, след като в началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.
Битката в партията доведе до опита на двете ДПС да се явят като коалиции за изборите с помощта на други партии.
Решенията на ВАС са окончателни и не подлежат на обжалване.

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 575

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 579

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 532

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 559

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ