17 Септември 2024вторник21:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

С колко поскъпнаха дървата за огрев

Повишението в цените е двойно за осем години

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 118

Двойно са поскъпнали дървата за огрев за период от осем години. Това сочи сравнителен анализ на Изпълнителната агенция по горите, публикуван на сайта на институцията.
Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) направи сравнителен анализ на средните цени (без ДДС) при продажба от „временен склад“, за 1 куб. м. „обезличена“ дървесина, добита от държавни горски територии, за периода от началото на 2017 г. до края на месец март тази година.  Анализът се базира на информация от ведомствената статистика на Агенцията, като средните цени са сравнени както общо за широколистна и иглолистна дървесина - независимо от категорията, така и поотделно - по видове, категории и/или сортименти. Данните показват, че от началото на 2017 г. до края на 2023 г. цените непрекъснато нарастват, а през първото тримесечие на 2024 г. започват леко да намаляват.
Най-ниската цена по години за периода е през 2017 г., когато 1 кубик се е търгувал за малко над 66 лв., а най-високата е през 2023 г. съответно - 124 лв. за кубик. Най-голям темп на увеличението се наблюдава през 2022 г. и 2023 г., когато нарастването на средната цена е съответно с 30 и с 48 лв. за един кубичен метър спрямо цената през 2021 г. Скокът на цената на дървата за огрев през 2023 г. е с близо 87 на сто спрямо тази от 2017 г. За първото тримесечие на тази година данните сочат спад с около 13 лв. за кубик спрямо цената на предходната година.
Въпреки това поевтиняване за първите три месеца в края на август стана ясно, че българските домакинства, които се отопляват с дърва, ще бъдат неприятно изненадани, когато започнат да обикалят складовете и да търсят гориво за предстоящия отоплителен сезон. Цените, които са обявили държавните горски стопанства, са с около 8-10% по-високи от миналогодишните, а не 20% по-ниски, както обещаха в началото на годината от земеделското министерство.
През февруари ведомството, управлявано тогава от Кирил Вътев, обяви, че през следващия отоплителен сезон, т.е. зимата на 2024/2025 г., дървата за огрев от държавните горски предприятия трябва да струват с 20% по-малко в сравнение с миналата есен, за да се облекчи финансовото положение на хората.
С дърва и въглища се отопляват над 60% от българските домакинства, защото централно парно имат под 20%, а също толкова разчитат на климатици или друг вид отопление с електричество. От тези на твърдо гориво поне половината използват дърва.
Данните на НСИ за второто тримесечие показват, че между първите три месеца на годината и следващото тримесечие действително има силно намаление на цените на дървесината за огрев, която се продава на физически лица.
Най-евтината – иглолистната, когато се продава на корен, т.е. клиентът сам си отсича дървото, това лято струва 30,45 лв. за кубик, докато три месеца по-рано е била 45,38 лв. Но по същото време миналото лято тя е струвала 27 лв., т.е. за хората, които купуват накуп дървесината за целия сезон, тя ще струва с 10% повече.
Това обаче не е крайната цена за клиента, а цената на производител на горските стопанства. Същата тази дървесина според ценоразписа например на държавното горско стопанство “Болярка” във Велико Търново се продава по 74 лв. за кубик.
Широколистната дървесина е още по-скъпа, дори цената на производител при нея е 47,37 лв. в момента, а миналата година по същото време е била 44 лв., т.е. сега е с 6% по-скъпа. Крайната й цена е над 100 лева за кубик. Това е дървесината, която е отсечена и разбичена на трупи, но мястото на продажбата й е в самите складове на горското, т.е. купувачите трябва да си осигурят и транспорт. При възможност купувачите сами да си отсекат предварително маркирани дървета цената е малко по-ниска. Крайната продажна цена на тази дървесина е над 100 лева за кубик.
Технологичната дървесина, която се използва в мебелното и други производства, също поскъпва в сравнение с миналата година, но далеч по-малко, отколкото дървата за огрев. При някои видове има дори поевтиняване, показват данните на НСИ.

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 439

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 397

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 393

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ