04 Октомври 2024петък14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Атанасов: Нека всички партии имаме висока коалиционна и парламентарна култура, за да изведем България от кризата

Държавата има място в икономиката – вижте съседите ни и дори Германия

автор:Дума

visibility 338

„Имаме нужда от експертно правителство. Кризата у нас е безпрецедентна и незапомнена. Нека всички партии имаме висока коалиционна и парламентарна култура, за да изведем страната от нея“. Това заяви в ефира на БНТ водачът на листата на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА в 24 МИР Атанас Атанасов. Той изрази надежда да се сформира мнозинство, което застава зад приоритетни сфери като икономика и енергетика, които БСП е застъпила в програмата си. 

Атанасов коментира: „Във време, в което другите се делят, ние се обединяваме. Това няма как да не ни донесе успех и на изборите“.  Той подчерта, че лявото обединение се явява с нова предизборна програма за ускорено развитие на България, включваща 100 решения за всеки един сектор, касаещ българските граждани. По думите му тя е била подготвена за близо два месеца от експерти от всички партии в обединението.

„Един от основните проблеми е на България е, че ставаме свидетели на разпада на социалната държава. Можем ли да кажем, че всеки има равен достъп до здравеопазване, до образование, до качествени социални услуги?“, попита Атанасов. Социалистът коментира, че те са гарантирани от Конституцията на всеки български гражданин, но днес има цели територии, които са лишени от достъп до здравеопазване. Според него за съжаление и в образованието нещата не стоят по-добре – училищата се делят на елитни и не елитни, парите следват ученика и респективно децата се местят все едно са стока. „Именно на тези проблеми търсим решения в нашата програма. Ще се опитаме да стигнем до всеки един човек и да го запознаем с нашите решения. Искаме да покажем, че една друга България е възможна“, наблегна той. 

Атанасов сподели, че заедно с проф. Янко Янев, кандидат от листата водена от него, са организирали днес кръгла маса на тема енергетика, на която ще присъстват експерти от левицата като Еленков Божков, Таско Ерменков и много други. „Този сектор показва най-ясно провала и безхаберието на правителствата на ГЕРБ и ПП-ДБ.  Трябва да се изготви стратегия за устойчиво енергийно развитие на България“, обясни той и припомни, че „Топлофикация“ – София има над 2 млрд. лв. задължения и сметките и са били запорирани. Социалистът бе категоричен, че в енергетиката няма как да се работи на парче - докато парламент след парламнт се говори дали трябва да развиваме ядрената си енергетика, Турция строи четири атомни електроцентрали. По думите му трябва да се възобнови строежът на АЕЦ „Белене“ и да не се губи повече време. 

„Като изключим водните електроцентрали, където ресурсът зависи от природата, единствената енергетика на България от собствен ресурс са Мариците. Енергетиката е елемент от националната ни сигурност и гарантира суверенитета ни, трябва да имаме и това в предвид“, наблегна той.  Според него няма как да има конкурентна икономика, без стабилна енергетика. 

Атанасов обясни, че друг важен аспект за развитието на икономиката ни са чуждите инвестиции. „Трябва да се запитаме, защо не идват у нас чужди инвестиции, след като имаме 10% плосък данък, което е данъчен рай в Европа. Инвестициите и икономиката са огледало, на всичко случващо се в държавата. Когато образователната ни система не е способна да произвежда кадри, когато няма върховенство на закона и сме шампиони по корупция, никой няма да инвестира у нас“, категоричен бе социалистът. По думите му трябва да е ясно, че държавата има място в икономиката. „Намираме се в конкурентна среда. Съседите ни печелят инвеститорите с държавна подкрепа, данъчни облекчения при разкриване на нови работни места и гарантиране на пазари.  Преди десните да повтарят мантрата, че “държавата няма място в икономиката“, нека погледнат едни от най-пазарните държави в ЕС като Германия. Там именно с такива мерки се привличат инвеститори“, даде пример социалистът. 

Атанас Атанасов обясни, че в редиците на БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА има много млади и нови за политиката лица, които обаче  са добре познати в своите партии с експертизата си.  Той сподели, че е член съм на БСП от 13 години и е извървял всяко едно стъплао по пътя до водаческото място. „Лявото винаги е било силно, когато има приемственост между поколенията. Винаги при нужда търся подкрепа и опит от по-опитните ми съпартийци. Това е верният път за развитие на всяка една партия – тя да се подмладява“, каза още той. 

В заключение, Атанасов призова всеки, който иска да живее добре и да се развива в една модерна и социална България, да гласува с номер 28 на предстоящите парламентарни избори. 

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 428

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 537

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ