17 Септември 2024вторник17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 17 септември св. мчци Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Св. мчца Теодотия. Св. Нил, еп. Египетски

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 175


София и дъщерите й били пример за християнска добродетелност

През втората половина на първия и в първите десетилетия на втория век в Рим живяла благочестива жена християнка на име София. В своя живот тя оправдала напълно името си София, което значи "премъдрост". И като съпруга, и като вдовица по-късно тя водела благоразумен християнски живот, изпълнен с мир, чистота, кротост, покорност на Божията воля. Според възможностите си, тя вършела непрекъснато милостиня. Животът й бил низ от добри дела.
Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски добродетели. Първата дъщеря се казвала Вяра, втората - Надежда, а най-малката - Любов. След раждането на третата дъщеря София се лишила от своя съпруг. Тая мъдра майка посветила целия си живот на това християнски да възпита дъщерите си.
С чистотата и благородството на живота си това семейство привлякло вниманието на мнозина в Рим. Слухът за него се разпространил из целия град. Достигнал до управителя на областта Антиох. Той пожелал лично да види това бележито семейство. От разговора, който повел с майката и дъщерите, разбрал, че те изповядват християнската вяра. Той съобщил това на тогавашния император Адриан. От двореца излязла заповед майката и дъщерите да бъдат доведени при императора. Пратеници дошли в дома на София. Майката ги изслушала и разбрала смисъла на това повикване.
Като се помолили, майката и дъщерите се хванали за ръце, та взаимно да се чувствуват по-силни, и се отправили към двореца. Като застанали пред входа му, те се прекръстили. И след това, вътрешно силни, тръгнали към залата на този ужасен гонител на християните. Смут не личал по лицата им. Очите им светели от радост, като че ли се явявали на някакво хубаво тържество.
Императорът ги запитал за техния род, за имената и за вярата им. Отговор дала мъдрата майка. Кротко и спокойно тя заявила, че и тя, и дъщерите й носят на себе си божественото име на Христа Спасителя. В заключение казала:
- Аз съм християнка! Ето скъпоценното име, с което мога да се похваля. С това име се хвалят и моите три дъщери!

Адриан бил заслепен от ярост и наредил да подложат на нечувани мъчения трите момичета

Всяка от тях достойно защитила вярата си. Затова и трите били убити по ужасен начин. Майката взела телата на дъщерите си и ги положила в скъп ковчег. Поставила ги на погребална колесница. Погребала ги с благодарност към Бога извън града, на висок хълм. Три дни прекарала при гроба на дъщерите си. Молела се усърдно на Господа и плачела от радост. В такова състояние предала душата си на Спасителя, убедена, че отива при дъщерите си. Християни погребали светата майка при нейните дъщери. Това станало в 126 г. Христовата църква почита и света София за мъченица, понеже като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

БСП е за запазване на биоживотновъдството

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 177

Проблемът на РСМ не е с България, а преговорите за ЕС

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 177

100 нови социалисти са приети в Стара Загора

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 177

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 353

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 355

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 325

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 319

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ