30 Юни 2024неделя12:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Десетокласниците едва връзват тройка по математика

Средният им резултат по български е 49 от 100 точки, с най-високи оценки са учениците от София, Варна и Смолян

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 217

Десетокласниците ни едва минават прага за тройка по математика. Средният им резултат от Националното външно оценяване по този предмет е едва 33,1 от 100 точки, което е с 1,5 т. по-ниско от миналата година. Данните бяха представени вчера в МОН.
Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. Около 2500 младежи не са се явили на изпитите.
Прагът за тройка на изпита е 30 точки, което означава, че средната оценка по математика на завършващите десети клас е среден 3. По български език десетокласниците се представят по същия незадоволителен начин като миналата година - средният им резултат от изпита по този предмет е 49,4 от 100 точки.
От МОН обясниха, че задачите в теста по български език, проверяващи уменията за четене и интерпретация на текст, залагат на два различни източника - непрекъснат текст и таблица. Те са изцяло прагматични, близки до ежедневието на учениците и правят връзки с биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и география и икономика.
Около 90% от десетокласниците, които успешно определят тема на текст, свързан с ежедневието, извличат информация и се ориентират в смисъла му. Буди притеснение обаче фактът, че повече от 50% от учениците се затрудняват да определят мотив в изучен художествен текст, с който разполагат по време на изпита.
В близо половината от задачите по математика (47%) са били представени практически ситуации - скорост на движение, среден успех, спортно състезание, конструиране на съоръжения, финансова грамотност, височина на недостижими обекти. Десетокласниците се чувстват най-уверени при решаването на традиционни задачи, свързани с път, скорост и време и големина на ъгли в триъгълник.
По български език традиционно най-добре се представят десетокласниците от София, Смолян и Варна, а по математика - от София, Смолян и Ямбол.
Интересни са и данните, показващи разликата в резултатите по региони в сравнение с м.г. Учениците в Перник например подобряват с най-много точки резултатите си по математика, докато най-сериозно влошаване на успеха по този предмет отбелязват учениците в Кърджали, следвани от тези от Добрич, Разград, Благоевград. По български най-голямо увеличение в средните резултати отбелязва Ловеч, а най-голямо намаление - София-град, където намаляват доста и резултатите по математика.
100 точки по български език е получил само един ученик. 100 точки по математика имат 379 ученици, срещу 329 за миналата. Нула точки по български език миналата година са имали 74 ученици, а тази година - 64. Учениците с нула точки по математика също намаляват - от 168 на 143 души. 100 точки и на двата изпита е получил само един ученик, както и преди година, а младежите с нула точки на двата изпита са се увеличили от 1 на 7 души.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ