08 Юли 2024понеделник12:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ бяха надиграни за вота на недоверие

Дебатите се проведоха без участието на опозицията

/ брой: 224

автор:Милена Николова

visibility 949

С повторение на водевила от сряда започна заседанието на парламента вчера, когато депутатите от ГЕРБ влязоха в пленарната зала, но отказаха да се регистрират.
Михаил Миков откри заседанието след 30-минутна почивка и използва дадената от правилника на парламента възможност да поиска ръчно преброяване. Квесторите преброиха 207 депутати и Миков откри заседанието. Излъгани в очакването си да повторят сцените от предния ден, от ГЕРБ поискаха електронна регистрация, но председателят Миков им обясни, че процедурата е факт и броят на депутатите остава 207. Ядосани заради проваления сценарий, народните представители от опозицията напуснаха залата и повече не се върнаха. По местата си останаха Красимир Велчев, Цецка Цачева и Димитър Главчев, които искаха електронно преброяване и настояваха заседанието по вота да не се провежда. Въпреки това председателят на НС покани правителството да влезе, призова опозицията, ако има забележки, да се отнесе и до Конституционния съд и даде старт на заседанието. Бойко Борисов каза, че ще се оплаче в КС, а депутати от ГЕРБ внесоха второ искане на вот на недоверие със същите мотиви. Половин час по-късно бе внесено и искане за оставка на Михаил Миков, въпреки че първоначално Борисов гневно поиска отстраняването на цялото ръководство на парламента. Днес оставката на шефа на НС ще бъде първа точка от дневния ред.
Няма пречка ГЕРБ отново да внесе същия вот на недоверие, поведението им е абсурдно, каза в кулоарите зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова. Юристите обаче са категорични, че ако днес искането за недоверие бъде отхвърлено, идентичен вот може да бъде искан едва след 6 месеца.
Цецка Цачева поиска поименна проверка на кворума със станалата веднага легендарна фраза: "Аз не съм сигурна дали съм била тук".
Да подновят чл.1 от Конституцията, но да запишат, че е за две партии, предложи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Свидетели сме на едно политическо насилие в българския парламент, даде оценка на случващото се той.
Правителството на ГЕРБ превърна България в единствената страна в света, която не финансира развитието на геодезията и кадастъра, заяви по време на разискванията депутатът от КБ Емил Костадинов. Всичко, което се случи тези дни, е доказателство, че ГЕРБ оттеглиха мотивите си по този вот, но дадоха основание да се проведе дискусия по този въпрос, да обясним убедително основанията за съществуването на новото министерство, допълни той. Ахмед Башев от ДПС посочи, че досегашното МРРБ е било мегаминистерство. Всички браншови организации приеха със задоволство създаването на новото министерство, отбеляза той. Малките общини нямат капацитет за проектиране на големи проекти и ще разчитат на него, посочи Башев.
Нови работни места, равнопоставеност на фирмите, конкурентоспособност на сектора и адекватно за европейските държави заплащане - тези задачи очерта министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Институцията работи с решение на парламента, администрацията до известна степен е попълнена, но все още не сме се нанесли в нова сграда и това налага ограничение на ангажирането на нови хора, поясни той. По думите му, при над 80 процента от проектите по различни оперативни програми - регионално развитие, екология, транспорт, развитие на селските райони, са разработвани заменителни таблици, което значи, че проектите са преработвани и некачествени.

53% не са чули за промени в Конституцията

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 127

Доброволци от Русе откриха „Пътека на авлигата“

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Енергетиците станаха заложници на хаоса във властта

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 127

Предлагат по-висок таван на ваучерите за храна

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Започват проверки на екскурзоводите

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 127

Започва ремонтът на Дунав мост

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 127

Лондон иска рестарт на диалога с ЕС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 127

Французите гласуваха на втори тур

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 127

България и Китай стават все по-близки

автор:Таня Глухчева

visibility 96

/ брой: 127

Накратко

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 127

Галактически кабинет

автор:Александър Симов

visibility 75

/ брой: 127

Посланията на Орбан в Москва

visibility 72

/ брой: 127

Нов сюжет за "Параграф" 22 "написа" вотът "2 в 1"

автор:Юлия Кулинска

visibility 82

/ брой: 127

Байдън задълбава кризата на „дълбоката държава“

автор:Юри Михалков

visibility 79

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ