15 Юли 2024понеделник01:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕК проверява доставката на влакове от Китай

/ брой: 33

автор:Дума

visibility 348

Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по съмнения за нарушаване на правилата за чуждестранните субсидии в ЕС. Проверката е свързана с обществена поръчка на Министерството на транспорта и съобщенията в България за доставка на влакове.
Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно дружество (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило задълженията си да докладва сделки на висока стойност. Обществената поръчка предвижда доставка и поддръжка на влаковете, както и обучение за българските служители. Според европейските правила за чуждестранните субсидии дружествата са длъжни да съобщават за участие в търгове за обществени поръчки в ЕС, когато прогнозната стойност на договора надвишава 250 милиона евро и когато дружеството е получило поне 4 милиона евро чуждестранно финансиране от поне една държава извън ЕС в последните три години, пояснява ЕК.
След предварителния преглед на полученото уведомление комисията е преценила да започне задълбочена проверка, защото открива признаци, че китайското дружество е получило чуждестранна субсидия, която изкривява вътрешния европейски пазар.
Въпросната китайска компания е най-големият производител на влакове в света по отношение на приходите. Българската обществена поръчка е за 20 електрически влака, както и за поддръжката им за 15 години. Предвидената стойност на договора е около 1.2 милиарда лева (610 милиона евро).

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ