15 Юли 2024понеделник02:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Банките пак с рекордни печалбите

/ брой: 22

автор:Дума

visibility 2135

Банките в България натрупаха рекордната печалба от 3,4 млрд. лв. за изминалата 2023 г., белязана от продължаващ кредитен бум и плавно покачване на част от лихвите. Това сочат официалните резултати на Българската народна банка за изминалата година. Печалбата на финансовите институции в България е с близо 65% по-голяма спрямо предходната 2022 г., която също бе рекордна в стопанската история на България.
Печалбата на банките се формира от приходите от лихви. За изминалата година банките са генерирали общо нетен доход от лихви в размер на 4,8 млрд. лв., което е ръст с близо 50% или 1,6 млрд. лв. спрямо реализирания през 2022 г.
Банките продължават да държат ниски лихвите по жилищните заеми заради високата ликвидност в системата и конкуренцията между институциите. Това от своя страна стимулира търсенето на ипотечни заеми и обемите им продължават да растат с годишни стойности от около 20% - отчасти и заради по-скъпите имоти. За сметка на това лихвите по потребителските и бизнес заеми растат по-осезаемо. Доходността по депозитите пък расте бавно.
Статистиката на БНБ показва още, че банките са реализирали с около 45 млн. лв. по-високи приходи от такси и комисиони и те докосват 1,5 млрд. лв.
Към края на годината активите на банковата система надхвърлят 172 млрд. лв. На първо място по активи към края на годината остава Обединена българска банка (ОББ). Тя излезе начело тази година с финализирането на сделката за Райфайзенбанк България, която оперираща за няколко месеца под бранда КБС Банк. Сделката създаде още един крупен банков играч в България и така основният дял на пазара вече се държи от три банки - ОББ, Банка ДСК и Уникредит Булбанк. Разликите по обем активи помежду им са малки, а трите банки заедно държат общо около 58% дял. За последното тримесечие и трите банки увеличават активите си с по около 1,5 млрд. лв.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ