23 Юни 2024неделя23:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бюджетът губи 3 млрд. лв. годишно от укрити данъци и осигуровки

Строителството, туризмът и селското стопанство държат челните места по недекларираната заетост

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 472

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лв. на година заради невнесени данъци и осигуровки вследствие на недекларирана заетост. Това данни цитира изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Според оценките на работодателите и заетите лица от последното проучване на АИКБ за изчисляване на композитния индекс "Икономика на светло" и подиндекса "Заетост на светло" типичните проявления на недекларирана заетост са работа без трудов договор, работа на договор с фиктивни клаузи, както и прикрити трудови договори. А най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите "Селско стопанство", "Туризъм" и "Строителство".
"Повече от 20 години основен приоритет за АИКБ е намаляване на сивата икономика и недекларираната заетост. Разработихме различни инструменти и практики, чрез които да намалим нивата им и негативното им въздействие върху стремежа към едно устойчиво икономическо развитие на България. Най-големият проблем за българските предприятия е нелоялната конкуренция и конкурентните предимства, които си осигуряват некоректните работодатели. За работниците основен проблем при участие в недекларирана заетост е нарушаването на социалните и трудовите им права", допълни изпълнителният директор на АИКБ.
По думите му данните от проучванията на Асоциацията показват, че е налице трайна тенденция за изсветляване на икономиката, като за последните 13 години тя е достигнала ниво от стойност 63,35 пункта от 100 до 78,58 пункта от 100 през 2022 г. Иначе казано сивият сектор се оценява средно на около 22 на сто.
Добрин Иванов добави, че делът на сивата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива на сива икономика в южните страни на ЕС.
За АИКБ в средносрочен и дългосрочен план са необходими множество реформи, които да изсветлят българската икономика. Спешна нужда от реформа имат съдебната система, пенсионната система, здравеопазването, вътрешна сигурност и отбрана, държавно управление, реформи за повишаване на ефективността и ефикасността на публичните разходи. Необходимо е намаляване на административните тежести за бизнеса и опростяване определянето и заплащането на данъци.

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 464

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1244

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1104

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1368

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1139

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1097

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1342

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1235

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1188

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1225

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ