15 Юли 2024понеделник06:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Малко Търново развива региона в съдружие с италианския Абруцо

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 304

Проект, изпълняван по Оперативна програма "Регионално сътрудничество" 2007-2013 г., приключва в община Малко Търново. В своето развитие странджанската община намира адекватни начини да почерпи от опита на региони и населени места не само в България, но и в европейски мащаб. В този дух се ражда идеята за проект, в който да участва като партньор община или област от друга страна-членка на Европейския съюз, в случая - италианският регион Абруцо.
Кои са най-отчетливите характеристики, обединяващи партньорите по проекта? От една страна, това са природата, историята, изкуството и пейзажите, традиционната култура и авангардните фестивали, всички обединени в хармонична надпревара за вниманието на туристите към калейдоскопа от забележителности. В този смисъл регион Абруцо би могъл да бъде описан като най-добре представения синтез на тази полуостровна част от Италия, чиито забележителности са разположени върху смайващ пейзаж, формиран от съседството на Апенините и Адриатическо море. По аналогичен начин община Малко Търново съчетава преобладаващо планинско-хълмист релеф с близостта на Черно море, а туризмът се налага като развиваща се индустрия и в двата региона.
От друга страна, сходствата между социално-икономическите характеристики на двата проектни партньора са отчетливо видими. В административен аспект регион Абруцо се дели на 4 провинции, като общият брой на общините в тях е 340. Поради забавеното си развитие Абруцо се смята за изостанал регион, а според гъстотата на населението си е един от най-слабо заселените в цяла Италия. Официалните статистически доклади сочат трудна социално-икономическа ситуация във вътрешните планински части. Индикаторът за бедност, отнасящ се за демографски данни за планинските му села, сочи 58 общини, обречени да изчезнат в рамките на близките няколко години. Сложната демографска ситуация в странджанската община от своя страна също поставя множество предизвикателства пред местните власти за намиране на правилни пътища по пътя на устойчивото развитие.
Сред най-важните постижения за община Малко Търново, дошли в резултат на ползотворното междурегионално сътрудничество по проекта, е изготвянето на бенчмаркинг (сравнителен) анализ на туризма и маркетинг на дестинациите с акцент върху по-значимите културни и природни атракции. Обобщените в анализа добри практики дават възможност община Малко Търново да използва опита на регион Абруцо в своите по-нататъшни усилия за развитие на района. Най-значимият успех на италианските партньори е реализирането на инициатива, наречена "Инвестирай в Абруцо". Нейната цел е да се привлекат предприемачи и чуждестранни инвестиции в недвижими имоти, което да доведе до икономическо и социално съживяване на изостаналите селища. По своята същност това е маркетингов план за туристическо и териториално развитие, който цели възраждането и оцеляването на исторически и архитектурни ценности, сгради и имоти във вътрешността на региона. Разработен е като общинска стратегия за подпомагане на инвестициите в обезлюдяващи се планински населени места с изоставени рушащи се къщи и за насърчаване развитието на устойчив модел на туризъм. В резултат на деветгодишни усилия (2001-2010) значително са се повишили приходите за местното население от продажбата на имоти, създадена е заетост по ремонта и поддръжката на сградите, подобряват се обликът на региона и неговата популярност, създават се условия за по-добро качество на живот на възрастните и задържане на младите хора, развита е хотелиерската база, съживени са много от местните традиции и занаяти. Само чуждестранните инвестиции там са в размер на 3 милиарда евро.
Изработената по проекта иновационна маркетингова стратегия за развитие на туризъм в община Малко Търново илюстрира многообразието от маркетингови средства, които могат да бъдат прилагани в туризма на територията на общината, и начините, по които следва да се осъществяват маркетинговите мероприятия при прилагането й. Съдържанието на иновационната стратегия акцентира върху изграждане на стратегически подходи за работа в областта на туризма и неговите разновидности, съобразно географското разположение на общината.
Третият важен документ, изработен в рамките на проекта, е иновационна стратегия за насърчаване и разработване на модели за междуобщинско сътрудничество. Заедно с маркетинговата стратегия за развитие на туризъм тя е гласувана на заседание на Общинския съвет. Амбициозната задача на проектния екип е двете стратегии да съдържат истински действащи насоки за политиките на община Малко Търново, за бъдещото й развитие като привлекателно туристическо място и нарастващи възможности за по-пълно реализиране на богатия й природен и културно-исторически потенциал.
Съвместното сътрудничество между община Малко Търново и италианския регион Абруцо не се изчерпва само с работата по този конкретен проект. По време на посещението на италианските парньори в Малко Търново през есента на 2009 г. и на специализираното обучение за малкотърновските общински служители в университета Л'Акуила през май 2010 г. и двете страни изразяват пълна готовност двустранното сътрудничество да продължи и в бъдеще с разработване и реализиране на нови съвместни европейски проекти.
               
инж. Тонка Стоева
ръководител на проекта
---------------
Този документ е създаден в рамките на проект "Изграждане на партньорска мрежа между община Малко Търново (България) и регион Абруцо (Италия)", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от община Малко Търново и при никакви обстоятелства не може да се смята, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и управляващия орган.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ