15 Юли 2024понеделник12:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Структурите на БСП по места сами ще решават коалициите си, но без ГЕРБ

автор:Дума

visibility 1504

БСП ще търси партньорства за местните избори, а структурите по места сами ще решават с кого да се коалират. Единството ограничение е – никаква коалиция с ГЕРБ, коментира след пленума на левицата в Габрово лидерът на партията Корнелия Нинова.  Решението е на базата на коалиция „БСП за България” и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните  и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е – никаква коалиция с ГЕРБ, подчерта Нинова.

За нас са най-важни политиките и винаги започваме с приемане на платформа и на това какво ще правят нашите кандидати, а след това и избрани кметове, добави лидерът на левицата и посочи няколко акцента от платформата за местните избори. Сред тях е реалната децентрализация в общините, включително с оставяне на част от събраните по места данъци върху доходите на хората – да бъдат на тяхно разположение за дейности в общината. Сега държавата и правителството прехвърлят на общините задължения без да ги обезпечават финансово, поясни Нинова. По думите й средствата в държавата се разпределят субективно –извън бюджета, по решение на един човек. 

Въпросът е принципен – няма значение коя партия управлява – не може един човек, извън бюджета, да преценява как да финансира отделните общини абсолютно субективно и без критерии. Дискутирахме ясни критерии за финансиране на общините, добави Нинова. Втори акцент от платформата на БСП за предстоящите избори – запазване на общинската собственост и изпълнение на комуналните услуги от общински дружества, а не даване на концесия, тоест всички общински услуги да бъдат от общински дружества. По разчети на досегашни  кметове и общински съветници на БСП това доста поевтинява услугата.

Заложихме силен социален пакет за здравеопазване, подпомагане на млади семейства, строителство на общински жилища, културна програма за съхранение на културните ценности, музеите и читалищата. Добрият резултат е, че направихме една конкретна, силна и възможна платформа – даваме на нашите кандидати политиката, с която те тръгват в кампанията още от утре, надявам се, защото вече имаме номинирани кандидати в страната, минали са конференциите, заяви още Нинова.

Лидерът на БСП коментира и  отхвърленото в парламента вето на президента по договора за F-16. Тя определи действията на мнозинството като голяма грешка. Целият договор не отговаря на интересите на България. Коментира се и гласува от хора, които дори не са го чели, смята Нинова. Тя добави, че в договора има смущаващи неща и буквален отказ от национален суверенитет.

Нинова каза още, че очаква да бъде актуализиран бюджетът заради ратификацията на договора за самолетите и изрази надежда, че държавният глава ще наложи вето.  Попитана дали ако за целта се наложи извънредно заседание на НС, Нинова каза, че депутатите от левицата ще присъстват на гласуването.

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 132

Синдикатите готвят протести

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 132

Огнен ад в страната

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 91

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 82

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ