14 Август 2024сряда20:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Патриархът благодари и благослови народа

Да бъдеш християнин, означава да бъдеш част от църквата, защото извън нея няма християнство, заяви духовният водач на БПЦ

/ брой: 47

автор:Веселка Венкова

visibility 268

"Благодаря на всички за подкрепата ви, която чувствам от първия ден на моето скромно служение. Бог да бъде с нас, с прекрасния ни народ, да го укрепи във вярата, в спокойствието, в търсенето на своето право с внимание, търпение и любов. И нашата Света църква и благочестивият ни народ да се извисява все повече и повече към небесните висини на любовта, мира и благоденствието." С тези думи Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна към стотиците миряни и духовници, дошли вчера сутринта в катедралния храм "Св. Александър Невски" на първата Съборна Света литургия.
В тържествен ход новоизбраният Български патриарх и Предстоятелите на Поместните православни църкви извървяха разстоянието от Синодната палата до патриаршеската катедрала, където бе посрещнат Негово Светейшество. Десетки софиянци пресрещаха главата на БПЦ, за да му пожелаят на добър час, а той да ги благослови.
Съборната Света литургия бе отслужена от Българския патриарх, църковните предстоятели от Всеправославния диптих, стоящи след българския предстоятел, представителите на Поместните православни църкви и от архиереите на Българската православна църква. Чинно изправен в дясно от олтара Симеон Сакскобургготски стоеше още в 9, 15 ч. Малко по-встрани службата очакваше посланикът на Руската Федерация Юрий Исаков. По-късно дойдоха директорът на Дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, предишният транспортен министър Петър Мутафчиев, зам.-военният министър Спас Панчев, депутати, политици и малки ученици от 79 СОУ "Индира Ганди", придружени от учителката си.
По думите на новия духовен предводител на Българската православна църква единството на църквата е даденост и дълг, но и проблем. Единството на църквата се изразява в нейната съборност, каза патриарх Неофит. В словото си Негово Светейшество посочи, че невинаги църквата е единна, защото понякога всеки се придържа към свои мнения и дерзания. "Да бъдеш християнин, означава да бъдеш част от църквата, защото извън нея няма християнство", заяви духовният водач на БПЦ.
Патриархът е пазител на вътрешното единство на църквата, негова задача е да не допуска разномислията и разногласията да прераснат в раздори, неуредици, разколи и лъжеучения, продължи Негово Светейшество. "Той трябва да се грижи всяка личност с присъщата и неповторимост да намери своето място в църковния организъм, а разномислията да не нарушават духа на любовта и да не отслабват общите усилия", посочи патриарх Неофит.

Симеон Сакскобургготски:
Да се огледаме без демагогия и популизъм


- Мислите ли, че успешният избор на патриарх ще омиротвори държавата?
- На това се надяваме всички и за това се молим.
- А какъв съвет можете да дадете?
- Моля ви се, аз ще давам съвет на патриарха?!
- Не на патриарха, на политиците, те имат нужда...
- Всички да се огледаме за народа - без демагогия, без популизъм, което всички очакват.
- Надежда имате ли?
- Мислите ли, че на 76 съм без надежда? Целият живот съм си го посветил на България, така че надеждата ми е жива.

 

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1212

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 506

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 682

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 440

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ