14 Август 2024сряда19:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неофит оглави Българската православна църква

Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет, обеща новоизбраният патриарх

/ брой: 46

автор:Веселка Венкова

visibility 1164

"С Божието благоволение, патриаршеският избирателен събор за пръв път от повече от 600 години свободно посочи своя първостоятел и светейши патриарх. Неговото име е Неофит, Русенският митрополит." Това бяха първите думи на председателя на Централната комисия по подготовката и провеждането на събора Йосиф, митрополит на Австралия, Канада и Америка. Всички чувате камбанния пасхален звън на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", който възвестява на столицата на божествената премъдрост на Република България и на целия свят, че имаме патриарх, каза развълнуван владиката пред представителите на медиите, търпеливо изчакали втория тур на патриаршеския избор. 
Митрополит Неофит безапелационно оглави Българската православна църква с 90 от гласовете на 138-те участници в събора. Достойният му събрат Ловчанският митрополит Гавриил остана втори на балотажа с подкрепата на 47 делегати, но ден по-рано двамата владици искрено са си пожелали успех. "Виждате какво става днес в Българи... А ние, Българската църква, можем да покажем, че можем да бъдем единни, можем да бъдем силни и можем да си изберем първосветител, който да бъде патриарх Български", поръча в събота Митрополит Йосиф на делегатите на събора. За новия патриарх на първия тур гласуваха 72-ма от избраните 142-ма делегати, за митрополит Гавриил - 43-ма, а за Старозагорския владика Галактион - 22. Намерена била и една невалидна бюлетина, обявиха от избирателното бюро, оглавявано от досегашния временен наместник-председател на БПЦ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил.
Литийно шествие тръгна от Светия синод до храм-паметника "Св. Александър Невски". Стотици миряни посрещнаха новоизбрания патриарх, който ги благославяше с усмивка, а те му пожелаваха здраве, благоденствие, дълголетие и силата да бъде обединител на църквата и българските граждани. По пътя му към патриаршеската катедрала Негово Светейшество бе приветстват от представителни армейски части. Официалните гости, сред които председателката на Народното събрание Цецка Цачева, президентът Росен Плевнелиев, Симеон Сакскобургготски, министри в оставка, членове на чуждестранни църковни делегации, дипломати кметицата на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев и много политически лица, очакваха новоизбрания предстоятел Неофит в патриаршеския храм.
Главният секретар на Светия синод епископ Наум прочете от амвона Акт-изложение за избора на новия Български патриарх. Последва снемане на архиерейските отличия, а представителите на трите власти - парламент, президент и кабинет връчиха на патриарха инсигниите на върховната духовна власт - кръст, енкулпион и панагия. Церемонията по интронизация на новоизбрания Български патриарх продължи с възгласа "Достоен", последва благодарствен молебен.
"Тежък е кръстът, който Господ и Светата ни църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в Апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото "кога съм немощен, тогава съм силен", каза патриарх Неофит и продължи: "Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, изява на вярност към Бога и послушание към Неговата света воля, готовност за следване на Христа, който смири себе си, бидейки послушен дори до смърт и то смърт кръстна".
Вдъхновяват ме светлите личности и пламенни родолюбци в нашето историческо минало, патриарси, светци и изповедници, постъпвали като чада на светлина. Светъл пример ми остава и патриарх Максим, чийто наследник ставам днес с преклонение пред неговия достоен живот и дейност, каза новоизбраният български патриарх в първото обръщение на целия клир и народа божи. Грижата за свещенството, духовните учебни заведения, храмовете и просветната дейност ще поддържам като важен приоритет. Ще подкрепям и насърчавам благотворителността и щедростта, обеща Негово Светейшество, а каноници определиха думите му като "слово на смирението".
Патриархът не пропусна да благодари на тринайсетте чуждестранни църковни делегации и на представителите на светите поместни църкви за братската подкрепа.
"Обръщам се към вас с надежда и очакване, очакването на всеки български гражданин, че избраните от тях политически и духовни водачи да работят за единение, за вяра в демократичните ценности, в християнските ценности", каза държавният глава на Негово Светейшество. На българския патриарх е отредено със скромност и съзнание за дълг да спечели искрената почит на християните и на цялата общественост. Очакваме да допринася за православното единство и укрепването на вярата и уважението, да съхранява целостта на Българската православна църква, добави Плевнелиев. "С божието благоволение свободен, достоен и мъдър да пребъде нашият нов патриарх Неофит. Да го приемем в сърцата си и Бог да му даде сили да ни води по правилния път", каза президентът и пожела на патриарх Неофит мъдрост и успех в името на нацията.
Дяконът на патриарх Кирил - Иван, дълго напътства в олтара новия български патриарх, когото познава от малко момче. В сакралното храмово пространство дойдоха президентът, което провокира канониците, и Симеон Сакскобургготски. Стотици миряни присъстваха на церемонията по официална интронизация на новия български патриарх, но храм-паметникът не можа да побере всички желаещи.

 

Кой е новият български патриарх?

На 16 февруари 2013 г. Русенският митрополит Неофит беше избран като един от тримата кандидати за патриарх на Българската православна църква. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. Завършва Софийската духовна семинария при гара Черепиш, а през 1971 г. и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.
От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. През септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски". Две години по-късно в Троянския манастир е подстриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим. Името Неофит има гръцки произход - от neofytos, което означава новопокръстен, нов привърженик или последовател на учение, новак.
На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах. От 30 септември 1975 г. йеромонах Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия, какъвто остава до края на 1980 г. На 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.
Архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия от 1 януари 1981 г. до декември 1985 г., а на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата Левкийски и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.
Епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" от 1 декември 1989 г., а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на храма "Св. Александър Невски".
През 1994 г. е избран и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.
Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата обяви в началото на 2012 г. принадлежност към бившите тайни служби. В папката "Симеонов" обаче били намерени само 16 листа, в които няма писмени следи от владиката, а доноси срещу него и семейството му, характеризирано като "силно религиозно", а Неофит бил "пълен отличник и в духовната семинария, и в академията".
 


За русенци дядо Неофит е свят човек и добър духовен отец, изпълнен с доброта. Миряните от Русенската епархия се радват, че техният обичан владика беше избран за църковен глава и признават, че много ще им липсва - и като духовник, и като човек. Досега двама русенски митрополити са били на крачка от патриаршеския престол - Григорий през 1877 г. и Михаил през 1945 г.


Изборът на патриарх срещна Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски


24 февруари 2013 г.
Снимки Благовеста ЦВЕТКОВА

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 388

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1212

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 506

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 682

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 440

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ