16 Юли 2024вторник03:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Райков чу съветите на БСП

/ брой: 67

автор:Веселка Венкова

visibility 323

Анализът на резервите в бюджета, който наследяваме, е "тежко упражнение", призна премиерът Марин Райков след първото заседание на служебния кабинет. По думите му бил открит хипотетичен минимален резерв, с който ще подпомогнат три целеви групи от нуждаещи се. Райков допълни, че ще бъде направено всичко възможно енергийните помощи от есента да бъдат пренасочени за сега. Оказа се, че Марин Райков е слушал внимателно съветите на соцлидера Сергей Станишев. Идеята за пренасочване на есенните помощи бе дадена от социалистите още в средата на февруари.
Вниманието на правителството по т.нар. първи пакет от мерки ще бъде насочено към програми за заетост, към децата с увреждания и към хората, на които била отказана целева помощ за отопление поради факта, че доходите им надхвърлят с до 10 лв. лимитирания праг.
36 млн. лв. щели да бъдат разпределени по програми за заетост, а средствата щели да се насочват към общините. Домакинствата с деца с увреждания щели да получат еднократна помощ, за което били заделени 1 млн. лв. Ще се търсят резерви и за подпомагане на още категории хора, увери Райков. Той обеща разследване на цялата верига по ценообразуване в енергетиката, "ако е възможно, и чрез независим международен одит", и напомни за наказателната процедура от ЕК срещу България поради невъвеждането на Третия енергиен пакет.
"В края на февруари размерът на просрочените задължения на централното и местно правителство са 108 млн. и 173 млн. Спрямо края на м.г. отчитаме задържане в равнището на тези просрочия, а спрямо същия период на предходната година просрочените задължения намаляват с около 60 млн. лв.". Така отговори Марин Райков, попитан от ДУМА кога служебният кабинет ще се разплати с бизнеса, както поръча президентът при представяне на правителството, и направи извода, че по този въпрос се "създава неоснователно напрежение". Все пак премиерът се ангажира с уреждане на финансовите отношения с бизнеса и напомни, че в кабинета има зам.-министър, отговарящ за малките и средни предприятия. От дипломатичния отговор обаче не стана ясно колко дължи държавата на общините, задлъжнели към бизнеса.
Към 18 март фискалният резерв е 4 млрд. лв. и превишава депозита на Сребърния фонд от 2 млрд. лв., твърди Райков. Според него няма никакво основание да се спекулира със състоянието на резерва.

КЗК да каже кои са монополистите, иска премиерът

Бих желал Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да отговори кои са монполистите, какви картелни споразумения се взимат - не мога да приема, че това не е направено досега, заяви премиерът. По повод цените на тока и ултимативните искания на ЕВН Райков бе категоричен, че цените на тока няма да се увеличават.
Малко по-късно от КЗК пуснаха официална позиция по повод на тези думи. В нея се казва, че не било работа на комисията да установява кои са монополите в страната. Според становището правото на ЕС не забранявало монополното или господстващото положение на предприятията.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ