18 Октомври 2024петък08:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рецепта на леля Ваня Токаджиева

Заек за мераклии

/ брой: 63

автор:Дума

visibility 1225

Необходими продукти за шест човека: един средно голям заек, 100 г сланина, чаша ориз, 250 г моркови, 200 г арпаджик, чесън и лук по една глава, 200 г сушени сини сливи, 50 г стафиди, един литър вино, пакетче масло и подправки - дафинов лист, черен и червен пипер, босилек, индийско орехче, чубрица и сол.
Заекът се накисва в марината, приготвена от половин литър вино и вода, глава лук, нарязана наситно, дафинов лист, черен пипер и сол. Престоява в нея 8-10 часа, след което се измива, подсушава, шпикова се със сланината, нарязана на тънки ивици и се намазва с масло.
Плънката за заека се приготвя от ориза и стафидите, които се запържват с малко лук, чубрица, черен пипер, сол и чаша вода и още полуготови се зашиват в заека. Ако има дреболии,  също се поставят в плънката.
Прави се запръжка от останалите продукти: арпаджика, морковите (нарязани на колелца), червения пипер и сол.
Така подготвените продукти се поставят в пръстен гювеч и към тях се добавят изкиснатите във вода (около 5-6 часа) сини сливи, добавя се половин литър вино и вода (колкото е необходимо, за да се покрият продуктите), маслото, скилидките чесън (нарязани на колелца), 1-2 дафинови листа, 1 щипка настъргано индийско орехче, чубрица и сол на вкус.  Капакът се затваря плътно и се поставя във фурна. Пече се 3-4 часа на умерен огън. Пет минути преди поднасяне капакът на гювеча се отстранява и се поръсва с босилек - за предпочитане пресен.


 

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ