14 Август 2024сряда15:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Шест прости правила да съхраним храната по празниците

/ брой: 299

автор:Дума

visibility 1481

Прясното месо може да се съхранява в полиетиленов плик от 3 до 5 дни в хладилник, а после - във фризер, препоръчва проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов от Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Замразяването е най-добър метод за консервиране на храната през зимата в сравнение с другите способи като осоляване, затваряне в буркани и т.н.  При замразяване се запазват голяма част от витамините й. От друга страна замразяването няма ефекта на стерилизацията и не унищожава микроорганизмите, а само спира развитието им.
Ябълки, поставени между зеленчуците, забавя процеса на развалянето им. Но трябва да се има предвид и факта, че ябълките и то най-вече повредените и развалени, синтезират етилен, който стимулира бързото узряване на другите плодове и зеленчуци, с което те също стават податливи на развала. Затова не бива да оставяме продължително време бананите до ябълките.
Ядките са добър източник на ненаситени мазнини и витамини, но е задължително да се съхраняват в непрозрачна опаковка, на сухо и прохладно място и най-добре е да са в трипластови плътни пакетчета, каквито се произвеждат у нас - те им осигуряват максимална защита, категоричен е проф. Хаджикинов. Високата влажност, температура и светлината са предпоставка за гранясването на мазнините в тях.
Не е желателно повторното използване на пластмасови опаковки, останали от храни и напитки. При измиване на пластмасови бутилки или кутии за еднократна употреба абразивните гъби или твърдите четки набраздяват повърхността им и така се създават условия за задържане и развитие на различни микроорганизми.

 

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 411

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 494

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 345

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ