18 Октомври 2024петък00:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бъдещето на региона

Политиката за младите е навсякъде, тя не е отделен закон, министерство или дирекция, убедени са от Младежкото обединение в БСП

/ брой: 210

автор:Дума

visibility 242

Мястото и ролята на младежките организации за изграждане на работеща политика за младите хора обсъждат участниците в Международната програма за млади лидери на среща с Младежкото обединение (МО) в БСП. "Политиката за младите е навсякъде, не я разбираме като отделен закон, министерство или дирекция", посочи председателят на Младежкото обединение Явор Гечев. Неслучайно програмата на организацията започва с фразата: "Държавна политика за младежта - Време е!" Според Гечев предстоящите избори за местна власт и президент, освен организационен тест за структурите, са и възможност в комуникацията с младите, в дебатите с опонентите ясно да прозвучи виждането на младите в БСП за младежката политика като комплекс от мерки, грижи и приоритети в почти всички сектори на управлението.
Участниците в Международната програма за млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион (11-18 септември) ще се срещнат с председателя на НС на БСП Сергей Станишев и секретарите на ИБ Деница Златева, Корнелия Нинова, Катя Николова, Антон Кутев и Евгений Узунов. За Източното партньорство и политиката към страните от Черноморския регион участниците ще разговарят с председателя на Черноморския институт Маруся Любчева. Предвиден е дебат за европейската перспектива и регионалните й измерения със Съвета по външна политика към НС на БСП. Световната финансова и икономическа криза, отражението й върху страните от региона е тема на среща, чийто домакин е Съветът по икономическа политика, енeргетика и туризъм към НС на БСП. В рамките на програмата ще се проведат срещи с представители на местната власт в Смолян и Пловдив. В града под тепетата участниците в програмата ще се запознаят с инициативата за създаване на Национален младежки съвет. Предвидени са срещи с представители на администрацията на президента, МВнР, със зам.-председателя на 41-ото НС Георги Пирински, с депутатите от КБ и с Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Калоян Паргов,
международен секретар на МО в БСП:

От първостепенна важност е всяка нова организация да получи признание, както във вътрешен, така и в международен план. Непосредствената ни цел е членството на Младежкото обединение в младежката организация (ECOSY) на Партията на европейските социалисти (ПЕС). През т.г. направихме конкретни стъпки. Предстои да подпишем меморандуми за сътрудничество и с редица младежки организации, членове на ECOSY и IUSY (младежката организация на Социалистческия интернационал). Ще работим активно, за да станем членове на ECOSY през 2011 г., когато ще се проведе следващият конгрес на организацията. Предвиждаме организирането на международни конференции и семинари с участието на младежките организации от ECOSY, които на място да се запознаят с нашата работа. Участието на МО в международната програма за млади лидери ни предоставя такава възможност.

Деница Златева, международен секретар на НС на БСП:
Обучаваме бъдещи леви лидери


- Защо БСП организира Международната програма за млади лидери? Разкажете повече за целите на проекта.
- Западните Балкани и Черноморският регион са приоритетни региони за нас. Очаква се Западните Балкани скоро да се присъединят към ЕС. Политиката на съюза към страните от Черноморието става все по-активна. България, която географски и исторически е част от тези региони, трябва да бъде основен посредник между тях и ЕС.
БСП има опита и позициите да бъде много активна в този процес. Сергей Станишев е съпредседател на Комитета на Социалистическия интернационал за Югоизточна Европа и председател на Мрежата за външна политика на ПЕС. Кристиан Вигенин е председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея Евронест и председател на работната група на Партията на европейските социалисти за членство на Западните Балкани в ЕС до 2014 г. Всички наши евродепутати са включени в делегациите на ЕП за връзки със страните от региона. Традиционно силни са и двустранните контакти с левите партии от региона.
Международната програма за млади лидери е един от инструментите на политиката на партията към страните от Балканите и Черноморието. И той е стратегически важен. Нашата цел е да обучаваме и да градим връзки между най-активните млади лидери, между бъдещия елит на левите организации в региона. Това е безценно, защото слагаме основите на общност от млади политици, които утре заедно ще трябва да вземат решения и да формират политики, важни за интеграцията и развитието на региона.
- Какъв е интересът към програмата през годините?
- Интересът към програмата расте, а броят на участниците се увеличава. В първото издание се включиха 8, после 9, а т.г. очакваме 15 чужди гости и трима представители на МО на БСП. Част от програмата бе председателят на младежката организация на ПЕС Петрула Нтеледиму, а т.г. година очакваме и координатора на младежкия Социнтерн - IUSY, за Черноморския регион Георги Тскикишвили. Засилва се интересът на БСП и българските институции към програмата - все повече наши депутати и евродепутати имат желание да се срещнат с участниците.
- Как преминава работната част на програмата?
- Фокусът на програмата е да споделим опита и поуките, които извлякохме, докато работихме за членството на България в ЕС. Това е пътят, през който голяма част от тези държави предстои да минат. Важен елемент са и дискусиите с водещи политически фигури, представители на законодателната, изпълнителната и местната власт. Опитваме се да им представим най-доброто от България, за да станат наши посланици в собствените си страни.
- Кое е по-различното в програмата тази година?
- Разширихме географския обхват - освен участниците от балканските държави, т.г. поканихме и представители на леви организации от Черноморския регион. Друга важна промяна е включването на представители на Младежкото обединение. Опитваме се да засилим неформалния елемент и да дадем възможност на участниците, които в голямата си част са в ръководството на местните младежки организации, да се запознаят, да обсъдят въпросите, които ги вълнуват, а защо не и да изградят приятелства.
Разширихме и кръга на обсъжданите теми - освен фокуса върху процеса на присъединяване към ЕС и нашия опит, т.г. включваме глобални теми като световната икономическа криза. Процесът на регионализация и ролята на местната власт са другият нов акцент в програмата.  
- Мястото на България в ЕС и НАТО разбираемо са основни теми в публичното пространство. Имаме ли обаче стратегия и каква трябва да бъде политиката ни към Балканите и страните от Черноморския регион?
- След присъединяването на България към ЕС и НАТО, което бе безспорен успех на българската дипломация, в общественото съзнание остана впечатлението, че външнополитическите ни ангажименти са изпълнени. Напротив, отговорностите ни станаха повече, а необходимостта от справяне с нови предизвикателства - още по-видима. Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани и Турция е една от европейските политики, които ще имат изключително въздействие върху България в дългосрочен план. Това е и възможност от наша страна за влияние върху протичащите в района процеси.
БСП разглежда това като уникална историческа възможност за постигане на траен мир и стабилност, социален и икономически просперитет в Югоизточна Европа. Друга стратегическа възможност за българската външна политика е развитието на сътрудничеството в Черноморския регион. БСП подкрепя инициативата за създаване на Черноморски съюз (по подобие на Средиземноморския съюз на ЕС), като преминаване към качествено нов етап на отношения между региона и ЕС.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ