23 Юни 2024неделя12:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

Одобрената през октомври 2013 г. екооценка на блока не е изтекла, твърди служебният енергиен министър

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 967

Американската банка за експортно застраховане "Ексим банк" е връчила на служебния енергиен министър Владимир Малинов писмо, че са готови да финансират над 8 млрд. долара за реализацията на проекта за изграждане на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". "Не само да финансират американското оборудване, което ще бъде вложено в проекта и цялата технология, до 40% от така наречената локализация, но и участието на български и физически и юридически лица в реализацията на проекта, което е ключово", заявява Малинов в подкаст на изданието "Капитал". Информацията, че "Ексим банк" е готова да кредитира новия реактор бе обявена от ведомството през май, но сега става ясен конкретният размер на възможното финансиране.
По думите на министъра ключова за реализацията на новата ядрена мощност е следващата една година. "Проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела, за да може в рамките на четвърто тримесечие на 2025 г. да се вземе окончателно инвестиционно решение и да бъде издадено разрешението за строеж", казва Малинов. Това са и сроковете, заложени в решението на парламента с графика за реализация на блока до края на 2034 г.
Малинов заявява, че одобрената от екоминистерството през октомври 2013 г. екооценка на VІІ блок не е изтекла. Според Закона за опазване на околната среда обаче "решението по ОВОС губи правно действие, ако в срок 5 години от датата на издаването му не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение, което се установява с проверка от контролните органи по околната среда".
Малинов припомни още, че проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" обяви в началото на юни процедура за избор на консултант, който да извърши екооценката и за VІІІ блок на ядрената централа. "Надявам се, в рамките на следващия месец, месец и половина да бъде сключен договорът, за да може да започнат работата по ОВОС-а за осми блок", каза енергийният министър.
За втория реактор по технологията AP-1000 на американската компания "Уестингхаус" няма и решение на Министерския съвет и за тази мощност тепърва има да се провят още оценки.
По думите на Малинов е важно паралелно да се работи за изграждане на довеждащата инфраструктура до новата площадка на атомната централа. Обсъждана е и възможност за създаване на нова жп линия.
"В пика на работата по проекта се очаква да има около 10 хиляди души на място, а средната заетост ще бъде 6-7 хиляди души, при това в период от поне 5-7 години. На тези хора, техните семейства и деца, трябва да осигурим възможност за медицинско обслужване, за образование, за социален живот, но преди това и за настаняване", каза министърът.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1102

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 993

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1024

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 991

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1207

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1081

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1047

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1109

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ