17 Септември 2024вторник22:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мицкоски коленичи пред Вучич и Орбан

Унгария е скрит посредник на Китай по заема от 500 млн. евро за Северна Македония. Будапеща финансира медийна империя в Северна Македония

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 245

Унгария и Виктор Орбан са само посредник на Китай за заема в размер на 500 млн. евро, отпуснат на новото македонско правителство начело с Християн Мицкоски.
На хартия средствата идват от Будапеща. Всъщност парите са част от 1 млрд. евро, отпуснати на Унгария от консорциум от китайски банки по-рано тази година, става ясно от разследване на журналистическата платформа Vsquare, публикувано в БГНЕС.
През септември Мицкоски съобщи за постигнатото споразумение за заема. ВМРО-ДПМНЕ тогава уверяваше, че той няма да дойде от Китай, а ще бъде отпуснат "от страна членка на ЕС и НАТО". По-късно бе обявено, че става дума за Унгария.
Сумата от 500 млн. евро представлява половината от 1 млрд. евро, които Мицкоски обеща да осигури след изборната си победа на 8 май. Условията на заема включват лихва от 3,25%, тригодишен гратисен период и 12-годишен период на изплащане, които министър-председателят определи за "изключително благоприятни".
Дипломатически източници са категорични, че двата заема (китайският за Унгария и унгарският за Северна Македония) са свързани. Според тях първоначално е имало вероятност средствата да бъдат преведени през Сърбия.
Откъде идват парите всъщност? През пролетта унгарското правителство си осигури и изцяло усвои 1 млрд. евро от консорциум, включващ Китайската експортно-импортна банка и унгарския клон на Банката на Китай.
Сделката бе пазена в тайна до края на юли, когато местната преса съобщи за нея въз основа на редовна актуализация на данните за държавния дълг.
Условията на тригодишния плаващ заем, включително лихвените проценти и сроковете за погасяване, не бяха оповестени. Според неотдавнашни коментари на правителствени служители Унгария се е обърнала към китайските партньори с молба да се съгласят условията да станат публично достояние.
Заемът, осигурен от Будапеща, е най-големият банков в дълговия портфейл на страната, без да се включват облигационните емисии, като надхвърля сумата от 917 млн. долара, предоставена за съвместния унгарско-китайски проект за разширяване и модернизиране на железопътната линия Будапеща-Белград.
Християн Мицкоски и подчинените му министри

фаворизират транспортните връзки Гърция-РСМ-Сърбия-Унгария

- част от Коридор 10, за сметка на Коридор 8 по направлението Бургас-Дуръс. Нещо повече - македонският премиер поиска прехвърляне на средства от Коридор 8 към Коридор 10, но идеята му беше категорично отхвърлена от ЕС.
Правителството на Орбан обяви, че средствата от новия заем ще бъдат използвани за финансиране на общи инфраструктурни инвестиции, включително в транспортната инфраструктура и енергетиката, без да навлиза в подробности, но отново не се споменава за предоставяне на част от заема на трета държава (Северна Македония).
Според Vsquare Унгария първоначално се е надявала да получи много по-голям заем по време на посещението на Си Дзинпин в Будапеща през май, като заместител на

замразените европейски средства за Унгария

"Фидес" на Орбан и ВМРО-ДПМНЕ на Мицкоски са съюзници. Унгария от години укрива политическия баща на Мицкоски - Никола Груевски, бивш македонски премиер и лидер на ДПМНЕ, санкциониран по закона "Магнитски". Орбан финансира медийна империя в Северна Македония, която бълва мощна пропаганда и омраза срещу България. Унгария се готви да придобие и македонския телекомуникационен сектор.
Въпросът е защо унгарското правителство е предоставило финансова помощ на чуждо правителство в момент, когато то самото е изправено пред огромни финансови затруднения. От кабинета на унгарския премиер не е даден отговор на изпратените от Vsquare запитвания. Възниква и друг въпрос:

Как Скопие ще върне заема?

До края на август бюджетният дефицит на Унгария се разду до 103% от заложената в началото на годината цел, или 73% след повишаването на целта за дефицита до 4,5%. Според анализатори са необходими повече фискални мерки, за да се задържи бюджетният дефицит под това равнище, а вероятно и още по-строги мерки, за да се сведе под 3% в съответствие с целите в рамките на правилата на ЕС за процедурата при свръхдефицит.

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 439

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 397

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 393

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ