30 Юни 2024неделя19:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пациенти може да останат без лекарства, а аптеки да фалират

Фармацевтите искат повече пари от държавата за безплатни медикаменти, готвят протести

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 832

Задават се фалити на аптеки и реален риск пациенти да останат без лекарства. За това алармират от БЪлгарския фармацевтичен съюз (БФС). Причината са предложените промени в правилата за предписване и отпускане на лекарства, които се плащат изцяло от НЗОК. Фармацевти твърдят, че в момента са готови на протестни действия.
Припомняме, че от 1 април голяма група лекарства за сърдечносъдови заболявания –  51 лекарствени молекули, които в списъка на НЗОК са с над 400 продукта, станаха 100% безплатни за пациента. Аптеките доставят на пациентите медикаментите, заради което търговските обекти ще получат по-малко от 5 лв. от НЗОК, вместо да им покрият реалните разходи, които правят за обслужването по тези рецепти и така драстично се орязват приходите на аптеките и техните печалби, обясняват аптекари. Когато тези лекарства са безплатни за пациента, аптеката е лишена от възможността да сложи надценка и от икономическия си смисъл на съществуване, казват те.
От въпросните безплатни лекарства, с които се гордо се хвалеше правителството на Николай Денков, всъщност хората могат да получат безплатно само най-евтиния представител в дадена група, т.нар. носител на най-ниската или референтна стойност.
Председателят на регионалната фармацевтична колегия Димитрина Стайкова обяви, че има риск много от аптеките да прекратят договорите си със Здравната каса.
От МЗ са заявили пред Нова телевизия, че заради констатиран недостиг на пари в НЗОК се налага да бъдат направени промените в правилата, тъй като от Касата обясняват, че от април насам плащанията към аптеките за обработка на тези рецепти са скочили драстично. Очаква се с реформите да се намалят разходите на НЗОК с 1 млн. лв. на месец.
Междувременно бе обявено, че на 29 юни, ще се проведе форум на тема: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“. Фармацевти обясняват, че са притиснати още от октомври 2023 г., когато МЗ ги задължи да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на електронна рецепта, без да е провело тестови период и да е отстранило неуредиците с номенклатурите в използваните софтуери и НЗИС. Очаква се форумът в събота да разгледа проблеми като неефективна административна намеса, липса на единна номенклатура, на прозрачност при въвеждането на нормативните промени, липса на връзка между националната здравно-информационна система, софтуерите на аптеките, лекарите и НЗОК, недостига на лекарства и недоволните клиенти, както и опасността от фалити на аптеки.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1548

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1904

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1648

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1560

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1419

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1237

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1488

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1569

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1480

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1374

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ