16 Август 2024петък02:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 2689

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

1700 работници от "Марица Изток" - предсрочно в пенсия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 155

Спират разширението на "Чирен" заради проверката на Кьовеши

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 155

LNG терминалът в Александруполис ще заработи на 1 октомври

автор:Дума

visibility 501

/ брой: 155

2% ръст на икономиката през второто тримесечие

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 155

Гърция се залавя с пожара до България

автор:Дума

visibility 702

/ брой: 155

Протест в Братислава срещу словашката култура

автор:Дума

visibility 623

/ брой: 155

Масови съкращения в германската икономика

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 155

Накратко

автор:Дума

visibility 2322

/ брой: 155

Чудна Картинка

автор:Нора Стоичкова

visibility 1892

/ брой: 155

Излизаме от релсите

visibility 1604

/ брой: 155

Радев, спаси децата ни!

автор:Юри Михалков

visibility 1363

/ брой: 155

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 754

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ