18 Октомври 2024петък16:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европарламентът защити ромите

Български евродепутати от левицата се обявиха и срещу ограничения, наложени от страни членки, наши граждани да излизат на пазара на труда в ЕС

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 1230

Европейският парламент прие резолюция, с която поиска Франция и други държави от ЕС да прекратят незабавно изгонването на роми, което предизвика остри спорове през последните седмици, предаде Франс прес. Резолюцията, внесена от социалисти, либерали, зелени и комунисти, бе приета с 337 гласа, а 245 депутати гласуваха против.

 

Друг проект за резолюция, внесен от дясната Европейска народна партия - най-голямата група в ЕП, и от евроскептичните Европейски консерватори и реформатори, в който не бе осъдена френската политика срещу ромите, бе отхвърлен от парламента.

 

В приетия текст се отправят критики към неотдавнашната среща за имиграцията и свободното движение, организирана в Париж от френското правителство. В резолюцията се казва, че тези въпроси са от компетенцията на ЕС. "Този подход е съпътстван от вълна на заклеймяване на ромите и очерняне на циганите в политическото говорене", гласи текстът. "Правото на всички граждани на Европейския съюз и на членовете на техните семейства да се движат и пребивават свободно в целия Европейски съюз е стълб на гражданството в съюза, както е дефинирано в договорите", се казва в резолюцията.

 

Междувременно в ЕП прозвучаха упреци от българските евродепутати от Групата на социалистите и демократите (С&Д) - Илияна Йотова, Евгени Кирилов и Ивайло Калфин, заради наложените от десет страни-членки на ЕС ограничения за българи до трудовите им пазари. Те подчертаха, че ЕК в качеството си на пазител на договорите не трябва да допуска прилагането на двойни стандарти по отношение на една или друга държава-член. "Очевидно е, че България и Румъния опровергаха страховете на европейците за огромни работнически потоци, които биха застрашили трудовите пазари. Статистиката на Европейската комисия показва, че по-малко от 1 процент българи търсят работа в старите страни-членки. Дори в условията на тежка финансова и икономическа криза и на нови страхове от бум на безработицата тенденцията не се промени", заяви в изказването си Илияна Йотова. "Ограниченията няма да решат проблема с безработицата в Европа", настоя Илияна Йотова. Ивайло Калфин апелира различните ограничения на пазара на труда за български и румънски граждани да бъдат премахнат бързо. "Тезата, че гражданите от новите страни-членки на ЕС изместват местните работници с по-ниски заплати е напълно несъстоятелна и популистка", заяви Ивайло Калфин.

 

 "Очевидно е, че недискриминацията и свободата на движение са основни права за всеки работник в ЕС и е достоен за съжаление факт, че някои страни-членки на ЕС са взели решение да не се съобразяват с тези фундаментални принципи", заяви Евгени Кирилов и обобщи: "В заключение позволете ми да заявя, че безгласното толериране на еврочленство "втора ръка" поставя под въпрос интегритета на ЕС като цяло."

 

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 293

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 264

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 243

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ