10 Юли 2024сряда13:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Община Русе модернизира уличното осветление в 10 села с 14 фотоволтаични централи

/ брой: 129

автор:Дума

visibility 20

Община Русе ще реализира мащабен проект за модернизиране на уличното осветление в десет от малките населени места на територията си. Чрез внедряване на фотоволтаични системи (ФЕЦ) ще бъде постигната не само значителна икономия на енергия, но и ще се подобрят условията за живот на жителите в тези села.
Проектът е на обща стойност от 1 288 056 лв. с ДДС и се финансира изцяло от Националния план за възстановяване и устойчивост. Той е с иновативен характер за България, тъй като е първият по рода си, който ще обхване цялостното модернизиране на уличното осветление в малки населени места.
В рамките на проекта ще бъдат изградени 14 ФЕЦ, които ще бъдат разположени върху покривите на общински сгради и имоти. Тези централи ще произвеждат електрическа енергия за собствени нужди на уличното осветление в 10 села - Басарбово, Мартен, Николово, Сандрово, Просена, Семерджиево, Ново село, Червена вода, Тетово и Хотанца. Новите ФЕЦ ще доведат до минимум 90% намаление на разходите за електроенергия за улично осветление в тези населени места.
Проектът ще допринесе за повишаване на безопасността на движението, тъй като по-доброто осветление ще подобри видимостта през нощта и ще намали риска от пътнотранспортни произшествия. Освен това модернизацията ще създаде по-комфортна и приятна среда за жителите, а производството на електроенергия от слънчева енергия ще допринесе и за намаляване на емисиите на парникови газове.
Реализираната икономия на енергия и разходи ще повиши възможностите за инвестиране във възобновяеми източници и разработване на системи за мониторинг и управление на енергията на системите за външно изкуствено осветление. Системата за мониторинг и управлението на системите от своя страна ще предостави възможност на кметствата за гъвкаво управление на уличното осветление.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 205

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 175

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ