11 Юли 2024четвъртък09:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ прие скандална наредба за отпадъците

Гражданите ще наемат кран за чистене на висулки и ще плащат глоби за хвърлен фас до изрисувани графити по кооперациите

/ брой: 144

автор:Милена Николова

visibility 731

Скандална Наредба за управление на отпадъците и поддържане на чистотата прие Столичният общински съвет вчера с пълната подкрепа на съветниците от ГЕРБ. Само 18 души бяха против, въпреки явните недомислия в нея. В документа не се определя нито минимална, нито максимална сума за глобите, а преценката е оставена на инспекторите. Не ме питайте за тарифа, каза шефката на екокомисията в СОС и докладчик Лорита Радева.
Чрез промените в документа се узаконява практически скандална схема, при която се изхвърлят строителни отпадъци на частни имоти. Според общинските съветници от БСП това и в момента се прави, включително от общината, която "депонира" строителни отпадъци на частни терени с единственото обещание един ден да си ги вземе обратно. Чрез новата наредба собствениците на имотите са длъжни да почистят строителните отпадъци за своя сметка, без да могат да се защитят и практически ги заплашва неясно колко голяма глоба. В същото време, ако общината изхвърли строителните си отпадъци от дейности по булевардите, каквито текът с пълна сила в София, собствениците им не могат да се защитят, защото заради липса на регулация не им се дава право да ги оградят със солидна ограда.
В новата наредба има още няколко скандални текста, сред които са и тези, посочващи, че собственици на имоти, в които има изсипване на строителни отпадъци или земни маси, трябва да платят за разкриване на действителния причинител- (чл.2, ал.2). Ако не се разкрие "действителният причинител", следва глоба.
В документа се предвиждат санкции и ако не бъдат премахнати висулки от сгради, като поддръжката е за сметка на собствениците. Когато става въпрос за високи сгради, собствениците трябва да осигурят съответната техника като например кран. При неизпълнение следва глоба, която също не е конкретизирана. Глоба ще има за всеки, който изхвърля фасове от цигари, но размерът не се уточнява и отново е разтеглив.
Почистването на тротоарите е за сметка на живеещите в сградите, пред които се намират. Радева обясни, че гражданите трябвало да се приучат да се грижат за собствеността си, а не да се почиства само по "ленински съботници".
Глоби заплашват всички живеещи, по чийто сгради са изрисувани графити и сложени реклами.
Глоба ще има не за този, който лепи реклами по фасадите на улиците, а за този, на когото са рекламите, гласи текст от наредбата. Според председателката на групата общински съветници от БСП Милка Христова практически всеки може да стане жертва на нелоялна конкуренция и да търпи огромни загуби от глоби. Тя посочи кои точки в наредбата са недовършени или неизяснени, като чл.2, ал.2 и чл.44, който определя грижата за старите автомобили, които трябва да се разкомплектоват. Идеята е автомобилът да е грижа на собственика на имота, в чиито граници се намира.
Общинският съветник от БСП Орлин Ваташки каза, че наредбата не защитава гражданите, а ги натоварва. В раздел втори е видно, че гражданите са натоварени единствено с административните санкции, обясни той.
 

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 1234

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 1167

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 1074

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ