11 Юли 2024четвъртък09:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Бъдещето на Борисовата градина

Идеи за Виенско колело, заместващо Братската могила, втрещиха столичани, но мобилизират десния електорат преди изборите

/ брой: 142

автор:Милена Николова

visibility 1506

Столичното общество беше скандализирано от информация, че проект предвижда събаряне на Братската могила и позициониране на Виенско колело на нейно място. Антикомунистите, за които беше предназначено това безумно съобщение, въздъхнаха облекчено, още повече, че те преживяха провал, след като обществото успя да защити Паметника на Съветската армия и мемориала "1300 години България". Засега.
Наближаващите местни избори предвещават много безумия да излязат на сергията на обещанията и е въпрос на здрави нерви гражданите да издържат на пропагандната машина. Всякакво рушене на всичко в София е възможно на хартия, заради няколкото процента повече на ръководната партия ГЕРБ и без да се купуват кебапчета. Антикомунизмът е една добра разменна монета, при положение, че Реформаторският блок се подготвя за алтернативна кандидатура за кмет в София. Именно и по тази причина рушенето на Братската могила в Борисовата градина е една добре обмислена, но непостижима цел и е основно предизборно обещание.

Няколко проекта за столичния парк

15 становища за седем проекта за промяна на Борисовата градина постъпиха в столичното Направление "Архитектура и градоустройство". Вече се обсъждат проектите по същество и до няколко седмици ще има решение кои от тях продължават и кои отпадат. Промени в Борисовата градина ще започнат най-рано след година-две, като на първи етап за идейни проекти са излъчени общо седем дружества. Те всички развихрят фантазията на гигантската площ от 343 хектара.
Амбицията на общината е да приеме Подробен устройствен план за регулация на зелената територия, но това ще стане, след като се избере фирма сред класираните, която да го разработи и коригира след обществено обсъждане на ПУП.
Сред участниците са представителите на "Никонсулт" спечелили конкурс за преустройство на пространството пред Националната художествена галерия, или т.нар. Царски дворец, който така и няма да се реализира.
От фирмата искаха практически да се премахнат жълтите павета в участъка, запазена марка за София. Освен всичко друго проектантската фирма имаше идея да повдигне площада, а под него да мине пешеходен тунел. Резултатът от състезанието за новия център на София беше, че нито едни от проектите няма да се случи по начина, по който бяха спечелени конкурсите. Именно на това студио принадлежи революционната идея да има Виенско колело в Борисовата градина, но не както се изписа, събаряйки Братската могила, а в карето на къпалнята "Мария Луиза". Идеята е плажът да е открит за софиянци, както и двата концесионирани в момента басейна, и да функционира свободно в зона за развлечение. Другата идея е да се направи

горска обсерватория по почина на Баварския горски парк

Същото студио предлага да се издигне звукоизолираща ограда около цялата зелена площ.
Друг кандидат за огромното парково пространство е "СитиАрх", проектирали досега основно пътни артерии, участвали с проект за повдигане нивото на Перловската река и първопремирани за проекта си за обновяване на центъра на София в частта на пл. "Св. Неделя".
За Борисовата градина отново на линия е студиото "Стефан Добрев- Архитектура и дизайн", които направиха проекта за бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" в София, който също претърпя доста корекции от първоначалната си идея.
Екипът на арх. Стефан Добрев иска нов спортен комплекс на мястото на гара "Пионер", през който да минава "Зелен булевард". В проекта влиза открита многофункционална зала до Националния стадион "Васил Левски". 
Другите проектантски фирми са "Ковачев архитекти", под егидата на известния в средите си арх. Ковачев. Оттам искат основно съхраняване на Борисовата градина с лека намеса, без ново масивно застрояване. Те предлагат преместването на "несвойствени" обекти на по-подходящи места в лесопарковата част и сериозна грижа за поддържането на растителността. Приоритет трябва да бъде и решаването на проблема с различната собственост в полза на обществения интерес, съветват проектантите. Акцентът пада на запазване на функциите на парка, като Телевизионната кула стане културна зала за посещения и събития. Освен това има идея за създаване на посетителски информационен център с подземен паркинг за 400 автомобила на мястото на стопански и административни сгради в северозападната паркова територия.
Фирмата "АТМ" на свой ред предлага два атрактивни пешеходни моста да свържат отделните зони на Борисовата градина, пресичайки най-натоварените пътни артерии. Едното съоръжение преминава над бул. "Драган Цанков" и ще се ползва и от трудно подвижни хора. Конструкцията му е метална, висяща и окачена на струни, спираловидно закрепени към единствен вертикален носещ елемент. Настилката му е от тиково дърво, което кореспондира с естествената паркова среда. Вторият мост прекосява бул. "Пейо К. Яворов". Конструкцията му е метална, висяща и окачена на единична Н-рамка, а настилката отново е от тиково дърво. Други предложения в проекта са за изграждане на модерна спортно-административна сграда до Националния стадион "Васил Левски", на мястото на изчезналата преди години ледена пързалка "Дружба" и за осъвременяване на стадион "Българска армия".
Проектантите от "Архкон" на свой ред черпят основните си идеи от чужди проекти зад граница. Те предлагат създаване на около 21 малки "градини". За прототипи са посочени Скулптурният парк "Вигеланд" в Осло, Тиволи парк в Копенхаген, Пратера във Виена, Хайд парк и Сент Джеймс парк в Лондон, Версай в Париж и др. "Архкон" предлагат създаването на мегапроект за превръщането на София в зелена столица на Европа, който да кандидатства за финансиране по новата оперативна програма "Региони в растеж".
"Екип Кали" пък иска концептуална схема за развитие на лесопарка. Решението предвижда обособяване на малки обекти на обслужване като тоалетна, кафене, детска площадка, фитнес на открито, място за домашни любимци и др. и точки на сигурност в парка, разположени през определен интервал на пешеходна достъпност на 5 минути една от друга. Според тях за Борисовата градина се налагат малко корекции, като се запазва историческата и спортната част на парка. Предвиждат се основно програми за озеленяване и прочистване на парка от гъстата растителност.

Конкурсът прилича на този за центъра на София

където водещи проектантски решения спечелиха, но не и проектите, защото повечето идеи остават без реализация. И този конкурс за проект за Борисовата градина вероятно ще има подобна съдба. Дали заради недоверието на обществото, дали заради липса на средства. Но със сигурност един обект се очаква да бъде премахнат и това във всички проекти е конната база в Борисовата градина. В зоната й повечето архитекти са предвидили не толкова скъпи съоръжения за свободното време като площи за ролери и скейтбордове и др. Конната база се очаква да бъде изместена в края на парка, към Симеоновско шосе, което поставя нейното функциониране почти под въпрос.

Силата на общия устройствен план на София

Общият устройствен план на столицата е причината с Борисовата градина да не се случват произволни неща. Гледайте на парка като на защитена територия, категоричен е арх. Борислав Борисов, член на градоустройствената комисия в Столичния общински съвет и общински съветник от БСП. По думите му много безумия може да има в нечие съзнание, но общият план не позволява това. Той самият посочва, че е един от инициаторите за преустройване на Борисовата градина и превръщането й в градски парк, без акцентът да пада върху комерсиалните цели. 
Столичани си спомнят, че по отношение на Борисовата градина е имало и други безумни идеи. Например по времето на главния архитект Стоян Янев, назначен от тогавашния кмет Стефан Софиянски, е била лансирана идея паркът да се застрои чрез частично застроителни разрешения, да се парцелира, за да се направят скъпи офиси сред гората. Именно общият устройствен план успява да защити Борисовата градина от тази безумна и към днешна дата визия за парка. Същата причина, поради която трудно ще бъде взривен паметникът на Братската могила, за да се чучне на нейно място Виенско колело.


Това е проектът, който предизвика паника, че ще руши паметници, за да издигне виенско колело като във Виена

Конната база, стопанисвана преди години от "Егида" днес няма протекция, за да оцелее в новия устройствен план на Борисовата градина

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 1257

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 1271

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 1234

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 1167

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 1074

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ