10 Юли 2024сряда19:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП настоява:

Да не се изнася оборудване на АЕЦ "Белене" за Украйна

Няма да подкрепим втория мандат, но може да посредничим за третия, заяви Атанас Зафиров

/ брой: 129

автор:Юлия Кулинска

visibility 225

ПГ "БСП за България" ще внесе в парламента искане за замразяване на преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ"Белене" за Украйна, защото има проблеми с парагенераторите на шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви вчера председателят на групата Борислав Гуцанов на брифинг след заседание на ИБ на партията. Той посочи, че  не е нормално парламентът да се събира само на изслушвания. Според Гуцанов има проблеми с усвояването на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост. България трябва да усвои 11 млрд. лева, от които това се е случило с едва 13 млн. лева по времето на служебния кабинет.
"БСП няма да подкрепи втория мандат. Потвърждаваме готовност да участваме в процеса на диалог и търсене на решение, независимо на коя политическа сила ще бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство, заяви изпълняващият функциите  председател на БСП Атанас Зафиров. Той подчерта, че БСП не са давали заявка последният мандат да бъде даден на тях. Заявяваме желание да участваме в разговори с мандатоносителя, независимо кой е той, да няма залагани предварителни ограничения, обясни Зафиров. По думите му този мандат е кризисен, надпартиен и трябва да бъде направен опит да бъде реализиран с общи усилия.
Първо ще съберем Националния съвет на БСП, след това трябва да се проведат разговори по основни направления с всички партии, които се отзоват, ако НС ни даде тази възможност, обясни Борислав Гуцанов. Ако се стигне до важните въпроси, които са различни за всяка една партия, ако можем да направим кабинет на националното съгласие от експерти, би било наистина полезно за страната ни в тази тежка ситуация, смятат от БСП.
Зафиров и Гуцанов припомниха, че има решение на Националния съвет на партията да не бъде подкрепен вторият мандат – на ДПС, и то не е променяно.
Надявам се все пак ДПС да предложат по-различен подход от ГЕРБ в опит за реализация на мандата и да потърсят по-широко взаимодействие с останалите партии, коментира Зафиров.
Той подчерта, че в момента върви процес на консолидация както вътре в БСП, така и в лявото политическо пространство като цяло. Върви диалог с други леви партии и се очаква меморандум за взаимодействие преди него. В това отношения новото ръководство на получава подкрепа от областните съвети и от социалистите като цяло, уточни Зафиров.
Зафиров посочи, че решенията на Националния съвет се изпълняват точка по точка, тече и подготовка за събора на Бузлуджа в края на юли, който ще бъде най-големият досега.
Той даде пример, че са се вдъхновили от левицата във Великобритания и Франция в парламентарните избори и смята, че такова обединение като модел е възможен и в България.
Зафиров отрече твърденията за проблеми с регистрацията на партията като уточни, че вчера е проведено заседание на Софийски градски съд и се очаква решение в рамките на два дни. "Няма отказ, няма дилема, няма обсъждане. От прокуратурата няма обжалване на внесените документи, остава съдът да се произнесе", посочи той.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 716

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 796

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 792

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 749

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 699

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 692

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 614

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ