10 Юли 2024сряда09:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Стамболов не е нов

/ брой: 81

автор:Борис Данков

visibility 1288

Е, сигурно ще е потресающо интересно да се види новата пиеса на Стефан Цанев "Духът на поета" на сцената на Народния. Първо, защото темата на тази постановка е архибългарска и злободневна. Второ, понеже тя е дело на такава режисьорка като Маргарита Младенова, която обещава да прочете пиесата "отвън - навътре", в което можем и да не се съмняваме. Трето, тъй като главните роли са поверени на актьори като Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Иначе казано, приятелят на "новия Стамболов" ще трябва да се вживява в ролята на "истинския Стамболов", което за него вероятно няма да представлява голяма трудност. Докато ТВ-водещият от "Господари на ефира" ще трябва "да стане" Захарий Стоянов...
Колкото до самото внушение на Стефан Цанев, че в родната ни история някогашните борци за свобода едва ли не с някаква артистична лекота се превръщат в диктатори с... официалното съгласие на народа и всички лостове на демокрацията - то е колкото вярно, толкова и невярно. Може би вярно за след Освобождението, но не и за днешния ден на България. А защо не е вярно ли? Ами защото -  първо, годината не е 1892-ра, и второ, понеже днешните ни управници и политици (с малки изключения) никога не са били "борци за свобода". Били са философи и икономисти, адвокати и дипломати, физкултурници и... пожарникари.
 А пък и нали бяхме свидетели на това как се ражда и... отглежда един "нов Стамболов". Ами така, че първо един бивш президент му окачва генералски звезди и лампази. После медийните цанцугери започват да му кадят тамян с "ох" и "ах", докато стане кмет на София. След което "своите" го издигат за "неформален лидер". А после? После всичко вече е известно на всички. Знае се как действат "лостовете на демокрацията" и кой е "новият човек от народа". Известно е как той мачкаше "материала" и как му се умилкваха (и продължават да му се умилкват) бивши слагачи и днешни дупедавци ("Момчето Бойко се завръща"). Завръща се зер, когато се завърнат и задянатите от Москва.
Колкото до народа - дали той е стадо? Е, не е! И той го доказа със своето непокорство - с бунта си и когато взе "да се пали". А колкото до "новия Стамболов" той вече не е нов.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ