10 Септември 2024вторник11:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Калин Иванов:

Новото име ни отвори път към света

Българската музикална класика се възприема с голям интерес и има огромен успех сред чуждестранната публика - казва известният челист и артистичен директор на BV Artists International от Ню Йорк

/ брой: 285

автор:Борис Данков

visibility 937

Калин ИВАНОВ е възпитаник на Плевенското музикално училище и Пловдивската музикална академия, ученик е на проф. Анатоли Кръстев. Има магистърска степен по музика от консерваторията на Бруклинския Колеж в Ню Йорк, където учи виолончело с Марион Фелдман. Преподава виолончело и камерна музика в университета Аделфай,  консерваторията и подготвителният център на Бруклинския Колеж в Ню Йорк. 
 През 1995 г. създава агенцията "Български виртуози", който спечелва огромна популярност в САЩ и Русия, Австрия, Швейцария, Франция и Англия. Основател е на трио "Ню Йорк емпире трио", трио "БГ", на "Български пиано квартет" и на струнен квартет "Форте".
 В момента е артистичен директор на BV Artists International, Ню Йорк.
Още с първите си изяви на световната сцена талантливият българин е посрещнат изключително радушно от музикалната критика. Списание "Световна панорама" го определя като "явление в палитрата на най-талантливите музиканти". Английското списание "Musical opinion" го смята за "един от най-прочутите виолончелисти от неговото поколение". Най-безапелационно е обаче мнението на американското музикално издание "Фанфар магазийн", което, след като го сравнява с Жаклин Дюпре и Мстислав Ростропович, заключава, че "независимо от тази внушителна компания - той е крайният победител".
Неотдавна, по време на своето кра
тко посещение в България, известният музикант бе любезен да отговори на нашите въпроси.



- Калине, защо забрави България?
- Не съм забравил България, а през последните години се наложи да си идвам само по един път в годината, но за по-дълъг период от време, поради кризата и поради факта, че имам син, който е вече на три и половина годинки. Бих желал да се връщам по на често за в бъдеще.
- От твоите последни концерти в България през 2008 г. изминаха близо четири години. Къде си сега, какво правиш, какви изяви имаше през тези години?
- През последните няколко години имах доста концертни изяви - майсторски класове в Европа И Америка. Това лято бях поканен за концерти да преподавам и да водя майсторски класове по виолончело на няколко престижни музикални фестивала в Ню Йорк, в Испания и Италия. Наскоро пак в Ню Йорк изпълних световната премиера на концерт за виолончело от американския композитор Ерик Кьониг, преди което имах серия концерти в САЩ. Предстои записването на концерта ми за виолончело на компакт диск през пролетта на 2013 г. за американска звукозаписна компания.
- Какво става с Bulgarian Virtuosi?
- Bulgarian Virtuosi от две години има ново име, което е: BV Artists International. Сега е професионален музикален мениджмънт, който включва както български, така и чуждестранни артисти от най-висока класа. Новото име помага на всички участници в него да се приобщят към световните музикални тенденции и помага на българските артисти по-лесно да се вклиният в световните музикални стандарти, изисквания, връзки с други изпълнители и състави по цял свят. Новото име отвори пътя на българските музиканти за по- лесно възприемане и сътрудничество с професионалисти в областта на музиката от всякакъв характер и естество.
- Какво ново попълнение от изпълнители има в него?
- Имаме нови музиканти от различни страни, които са много внимателно подбрани. Още няколко нови изпълнители и диригенти ще бъдат включени скоро. Ние получаваме множество предложения от музиканти по цял свят, които искат да се включат в BV Arists International. Селекцията е много трудна, а имаме желание нашата музикална формация да бъде средно голяма, за да може да работи в полза на артистите. За повече информация читателите могат да видят нашата WEB- страница: www.BVArtistsInternational.com
- В репертоара ви има ли произведения от българска класика и как тя се посреща от музикалната публика?
- В репертоара на всички български артисти към оркестъра има произведения на български автори. Аз лично включвам задължително поне едно българско произведение във всички концерти, в които участвам - било то концерт, само чело и пиано или трио, квартет, квинтет. Българската музикална класика се възприема с голям интерес и се ползва с огромен успех сред чуждестранната публика. Тук е мястото да спомена и името на българстака композиторка Руми Петрова от Варна, чиито произведения винаги са се отличавали с огромно въздействие по световните сцени и публика! Със сигурност нейната музика ще остане част от българската класика.
- В началото на тази година ти имаше в Ню Йорк рецитал с Маргит Цимерман. Как мина това представяне?
- Имахме няколко концерта с Маргрит, които минаха с огромен успех. Тя е завършила Московската консерватория и е пианистка с голям опит по световните стени, участник е в моето  "Ню Йорк Емпире Трио", с което работим много сериозно.
- През юли пък записа участието си в  Summit Music Festival в Ню Йорк. Как се представи в него?
- Фестивалът е от възможно най-високо професионално равнище. За мен това беше много важно участие. Повечето от артистите и преподавателите в него са от руско-еврейски произход, с много награди от световни конкурси и с голям опит по световните сцени. Имах щастието да свиря на концерт в трио с двама прекрасни музиканта: цигуларя Емил Чудновски и пианиста Марк Паркамн. След концерта получихме заслуженото признание на публиката, както и на двамата директори на фестивала. Водих също така и майсторски клас по виолончело в рамките на фестивала, който беше голяма чест и признание за мен като музикант и преподавател.
Можете да видите снимки от концерта, както и от майсторския клас на моята страница във фейсбук - https://www.facebook.com/kalinivanovcello. Ще се радвам повече българи да станат мои фенове! Вече имам над 3500 приятели от цял свят. Личната ми Web - страница е www.KalinIvanov.com
- Какво би пожелал на българската публика?
- Пожелавам много творчески успехи на всички българи по света, както и много здраве и любов на всички читатели на приложението на ДУМА - "Пегас", което остана едно от малкото приложения, които отразяват класическата музика и изпълнители в България и чужбина! Успех на всички!

 

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 172

Езерото в Шумен изчезва заради липсата на дъжд

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 172

Над 306 000 домакинства чакат помощ за отопление

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 47

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 57

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 56

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 54

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ