12 Октомври 2024събота22:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Миразът на Вежди

/ брой: 75

автор:Борис Данков

visibility 1470

Е, ми да, бая голям е миразът, който оставя на българската култура самоопределилият се вече като "свободен артист" Вежди Рашидов. Толкова голям, че години напред има да си блъскаме главата над това "Ама как така стана и защо се случи"?! Как така стана, че българската култура бе оставена в ръцете на един случаен човек, станал по силата на случайни обстоятелства личен приятел на Бойко Борисов, който му е подарил някога пистолет "Браунинг". И защо се случи така, че националната ни култура бе поверена на човек, който си няма хал-хабер от управленска дейност, от културен маркетинг, а още по-малко, или никак, от "културна дипломация". Независимо от неговия "принос" за развитието на "културния туризъм" с южната ни съседка, което, винаги и доколкото е ставало, все е било в ущърб на националните ни интереси.
А дали не е така и с осъществената от Вежди Рашидов псевдореформа на българската култура? Защото какво означава да бъде ликвидиран Националният център на книгата, по-точно българската книга да бъде оставена без подкрепа от държавата и да бъде затворен пътят й към чужбина? Какво означава да бъде ликвидирана дирекцията "Читалища и библиотечно дело" към Министерството на културата и как може да бъде обяснено посегателството върху тази изконно българска културна институция?
Покрай всички управленски импровизации Вежди Рашидов обаче следва да отговори и на няколко съвсем конкретни въпроса:
- Колко средства са изхарчени по време на неговия "златен мандат" като културен министър за множеството му воаяжи до Турция и Франция?
- Колко проекта са предоставени от МК и други министерства на фирмата "Рашидов" АД и "Алиор 7" АД?
- Какви средства са изразходвани от МК за финансиране на турския филм "Ездачи" от "Ню Бояна филм"?
- Защо МК осигурява дофинансиране от 120 000 лв. за хамама на Сюлейман в "Аква Калиде" край Бургас, след като неговата реставрация се финансира от турската фирма "Доуш холдинг" с 500 000 лв.?
- Какъв е размерът на комисионите, получени за "културна дейност" от турски фирми и спонсори ?
Е, за това не е възможна справка в T.C. Ziraat Bankasi, но все пак има върху какво да се потрудят от Сметната палата и прокуратурата. Приятна работа!

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1504

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1668

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1527

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1449

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1761

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1618

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1520

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ