04 Август 2024неделя07:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Къде сте, поети от аудитория 272?

/ брой: 249

автор:Борис Данков

visibility 8094

Къде сте вие, поети - рецитатори и декламатори от аудитория 272 на СУ, да видите как вашите дечица-студенти, внуци и правнуци свободно окупи-и-рат, протести-и-рат! А не както беше по времето на вашето студентство - да се гънете като някакви баби и да се плашите от сянката на Пантелей Зарев (да ме прощава покойният професор!) или да треперите от каскета на другаря Живков. Днес студентите протестират срещу когото си поискат - срещу ректора на университета или министъра на просветата, срещу кабинета или  Конституционния съд. Против министъра на околната среда или който и да е друг министър. Срещу тези, на които не им пука, че на протестиращите им пука. Те могат да окупират не само аудитория 272, но и всяка друга аудитория. Могат да играят шах цяла нощ, за да не нарушават обществения ред. Могат да не употребяват алкохол по същата причина. Важното е да върви купонът и всички да бъдат доволни - както хората от Реформаторския блок, така и хората от всеки жилищен или какъвто и да е друг блок.
Къде сте все пак вие, поети от 272-ра аудитория? Къде е Банчо да развее оня перчем и да изрецитира: "Монтевидео! Монтевидео!", т.е. "Виждам връх! Виждам планина!" Какъв ти връх и каква ти планина, когато днес навсякъде е само равнина?! Или Стойчо Стойчев да каже стихотворението за сивото искърско говедо. Къде ти искърско говедо, дами и господа, когато кравите днес са само "Милка"? Къде е Войо, да изплаче своята болка по своя южен град, по българската земя? Няма ги.
Но са живи и здрави и Недялко Йорданов, и Стефан Цанев, и Лъчо Еленков, и Тошко Климентов... Къде си, Недялко, да ни издекламираш "Едно дете говори с баща си"? Къде си, поете Цанев, да ни кажеш какво е дошло в България, след като вече си е отишъл комунизъма. Или по-добре да извикаме на бис Тошко Климентов с неговото: "Мила родино, ти си земен рай. Туй народът най-добре го знай!" Мила Родино!...
 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ