09 Юли 2024вторник16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За човещината

/ брой: 223

автор:Лозан Такев

visibility 1047

Ида отдалече. От преди повече от половин век... Помня, когато трамвайните билети бяха 3 ст., хлябът - 15 ст., а геврекът - само 9 ст. Тези цени сега са реликви. Днес все още се возим срещу левче, хлябът е най-малко левче, геврекът също клони към тази сума. Кажи-речи 33 пъти по-скъпо е. Само доходите ни са почти същите.
Помня и филма на Христо Христов "Една жена на тридесет и три", който беше спрян... Сега съм на 66 - пенсионер, който чака да падне тавана на безочието и равнодушието на онези управляващи, които допуснаха новите цени, новите заплати, новите пенсии. Допуснаха да се гледаме яростно и недружелюбно, помагат да се мразим искрено.
Скоро прочетох в пенсионерски вестник носталгично четиво за изчезналата София, откраднатата атмосфера и чудесните семейни  взаимоотношения в нашия град. Новите естакади, булеварди, сгради трудно заличават носталгията на софиянци по улиците, потънали в зеленина, с многобройните птичи хорове, сладката софийска вода от Витоша. Авторката иначе често и гневно  припомняше социалистическото ни минало, но сега душата й плачеше именно за онова време. В което хлябът все още струваше 15 ст., киселото мляко се продаваше от алуминиеви легени и се режеше като сирене, геврекът беше 9 ст., а билетчето за трамвая - само 3 ст. И имаше добрина, другарство, усмивки. Независимо от някои неправди и тогава, независимо от някои отрицателни явления, които бяха на прицел... Имаше човещина...
И сега я има. Вероятно. Но е 33 пъти по-скъпа. По-точно - дефицитна стока на прехода. Каква омраза се стеле по улиците. Над три месеца безплатни и платени казват, че мразят, искат оставки, викат "Долу!" От един народ станаха два, три дори народа. Не народи, а тълпи.
Някога Стоян Михайловски запя "Върви, народе възродени..." Но Петко Славейков го апострофира: "Не народ, а мърша..." Кой е по-прав, съдете сами. И двамата имат право. Защото човещината е по-малко от тази, която ни е необходима...

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 339

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 382

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 291

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 341

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ