10 Юли 2024сряда03:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Психоболниците в страната са без пари

Радневската "Д-р Георги Кисьов" спря приема на пациенти заради липса на средства

/ брой: 159

автор:Христо Христов

visibility 1040

Здравното министерство не е утвърдило бюджетите на нито едно от общо 12-те специализирани държавни здравни заведения за лечение на психиатрични заболявания, алармираха запознати със ситуацията.
Липсата на яснота по финансирането, стари задължения и недостиг на средства за медикаменти, заплати, за изхранване на пациенти е довело до драстични решения като спиране на приема в най-голямата болница, радневската. Нейният шеф, д-р Тодор Толев, потвърди, че е разпоредил от 5 юли да бъде преустановено приемането на нови пациенти и е уведомил МЗ. "Ситуацията не е нова, но напоследък положението е повече от кризисно. Държавата вдига рамене. Броят на страдащите е сравнително константна величина - годишно оттук преминават около 700-750 мъже и жени. Всеки от тях е с харчовете си", коментира д-р Толев.
Главният секретар на РЗИ - Стара Загора, Светла Карастоянова потвърди, че е спряно приемането на болни в Раднево. Според нея това има временен характер. "Виждала съм проектобюджета на болницата, той не е по-различен от този за предходната 2010-а, но нямам информация дали е  утвърден. Зная, че се превеждат месечно някакви средства. Очаквам в обозримо време да бъде намерен изход от създалата се ситуация чрез оптимизиране на хоспитализираните, като някои от тях ще бъдат насочени към социалните институции в родните им места", обясни Карастоянова.
Държавната психиатрична болница в Раднево съществува от 1956 г. Има 9 отделения (в 3 от тях се лекуват хора с алкохолна и наркотични  зависимости) с 520 легла.
Сходна е ситуацията и в болницата в град Бяла, Русенско, където има 290 легла в 6 отделения  Около 87% от тях са заети. Директорът д-р Олег Церовски е категоричен, че няма утвърден бюджет, а след миналогодишното "орязване" с 37% от планираните средства са натрупани задължения. Засега не е спрян приемът, но не били далеч от подобно решение. "В МЗ би трябвало добре да знаят за ситуацията, има някаква стратегия на хартия, но не сме усетили да се изпълнява", коментира д-р Церовски. 
"Не сме спрели приема, задължени сме да го правим. Разговарях с колегите от Сливен да поема някои от неотложните им случаи, но положението е много тежко, разчитаме на спонсори...", каза в разговор по телефона директорът на болницата в Кърджали д-р Дамян Гетев. Там разполагат с 320 легла, които са 98% заети, а годишно през отделенията преминават 2500 пациенти.
"Няма такова нещо, не е спиран приемът на болните никъде!", контрира д-р Анна Варсанова, началник отдел "Управление на държавните лечебни заведения" при МЗ и прехвърли въпроса към РЗОК -Стара Загора. Варсанова отказа да коментира въпроса за липсващия утвърден бюджет на здравните заведения под претекст, че е заета в работата на комисия.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ