09 Юли 2024вторник20:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не сравнявайте несравнимото

Българската армия след 2004 г. бе ликвидирана като военна сила на Балканите

/ брой: 184

visibility 2899

Кирил Цветков



Министърът на отбраната в правителството на ГЕРБ генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов разпространи чрез фейсбук своя позиция по актуални проблеми в армията. В нея той заяви, че не заслужава прозвището "Ньойски" и го прехвърли на генералите Михо Михов, Никола Колев и Кирил Цветков. Ето какво написа по този повод бившият командващ Сухопътните войски ген.-лейт. от резерва Кирил Цветков.



Защо ви трябваше да пишете такива неща и да ме принуждавате да ви отговарям тук? Ген. Колев е далече, ген. Михов не може да отговори в момента. Защо не продължихте със списъка на виновните? Ако си спомняте какво ви казах преди четири години: "Внимавай как ще си отидеш, защото ти ще излезеш виновен накрая."
Мен не ме е срам да ходя по улиците и никой не отива на другия тротоар, като ме срещне. Няма значение дали е от Сухопътни войски, ВВС и флота. Всеки ме поздравява и се спира да ми каже нещо. Най-после да си видя името като виновник за националната катастрофа и то от вас, г-н министре...!
За ваше сведение, когато си тръгнах от армията през 2003 г. по мой рапорт (вие никога не сте подавали такъв), останаха в Сухопътни войски за мирно време две механизирани, една лекопехотна, две бронетанкови, една планинска, една специални сили, две артилерийски, една логистична и една инженерна бригада, и десет полка на специалните войски. Три от бригадите бяха на 90% напълно окомплектовани и боеспособни. В Сухопътни войски имаше около 40 напълно окомплектовани и боеспособни батальона и дивизиона, провели за годината около 190 учения. Преди това нямаше нито едно. Още пет военновременни бригади имаше в Сухопътни войски. Всички съединения и части за мирно време включваха пълнокръвни линейни батальони и дивизиони.
И "бутафорното батальонче" във Враца беше пълнокръвен батальон, както и останалите четири батальона в Банско, Шумен, Ямбол и Хасково, създадени по искане на президента Петър Стоянов, окомплектовани на 100%. И целият мирновремен състав на армията можеше веднага да влезе в бой дори без мобилизационно развръщане. Несравними са данните между двете решения дори с актуализацията на План 2004, направена през 2001 г. Вместо 560 танка - останаха 80, вместо 762 артилерийски системи - останаха 96, вместо 1230 бойни машини на пехотата - останаха 280. Вместо 72 самолета и 44 вертолета (18 бойни) във ВВС останаха съответно 16 и 22. Вместо 62 кораба с подводница във ВМС останаха 17. Имаше решение и за 100-хилядна военновременна численост на армията. И професионализацията трябваше да приключи за Сухопътни войски до 2015 г., ако се осигуряваше бюджет за МО от над 2 на сто. Колко пъти е съкратено основното въоръжение, сам си направете сметката?
Не сравнявайте несравнимото и сам преценете кои цифри са "Ньойски". И План 2004 бе направен от военните и с ваше участие, с точен разчет каква армия трябваше да имаме към 2010 г. Ако не се намесиха политическите решения под вътрешен и външен натиск. Решение за 45-хилядна армия взе парламентът, за ракетите - също, въпреки съпротивата на военните, които поискаха компенсации за ракетите в съответни далекобойни оръжейни системи, ескадрила многоцелеви самолети и зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът". Такава бе цената на ракетите според военните.
Тези политически решения наложиха План 2004, а не желанието на военните. И затова си подадох рапорта за напускане. И План 2014 е политическо решение, но вече по ваше предложение, г-н министър, като политик, а не по предложение на военните.
Но не забравяйте, че вие имахте шанса да отидете военно аташе в Англия през 1997 г. (по предложение на ген. Михов), след това - началник на Военна академия, след това - директор на дирекция в МО, когато предложихте пълно обезличаване на Генералния щаб и подобни съкращения, които след 10 години осъществихте. Тогава ви освободиха от армията и вие отидохте в политиката. И тези длъжности, които сте заемали след 1997 г., не кореспондират с несъгласие със съкращенията, в които и вие сте участвали на тези длъжности. И вие носите вина за ликвидирането на ПВО на Сухопътни войски като зам.-началник на Генералния щаб. Докато такива като мен нямаха този шанс и бяха изхвърлени на улицата, без право на завръщане. И накрая - аз никога не критикувам отделни личности, дори и министри, и не споменавам имена. Критикувам политиката на правителствата и на парламентите. Затова се учудих, че конкретно посочвате имена, между които и моето, и затова Ви отговарям.
Никога Българската армия освен това не е била 120 хиляди, дори през 80-те години. Не повече от 108-104 хиляди, при поддържан некомплест от 10-15%. При Димитър Луджев се обсъждаше състав от 85 хиляди, при Михо Михов бе 75 хиляди и после вече парламентът намали числеността на 45 хиляди в БА плюс 7-8 хиляди в МО. Сега Българската армия след последните съкращения, не само при вас, а след 2004 г., бе ликвидирана като военна сила на Балканите, за радост на "братята" от съседните ни страни.

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ