10 Септември 2024вторник03:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лютви Местан:

Моделът на управление на ГЕРБ е отречен

Време е за намирането на нова формула, която да включва интелектуалния потенциал на цялата нация, заяви лидерът на ДПС в интервю за БНТ

/ брой: 111

автор:Дума

visibility 743

Цитат
Избирам интелекта на Орешарски пред интуицията на Борисов

- Какво ще се случи след изборите? Какви са шансовете този парламент да състави правителство?
- След изборите трябва да се свърши онова, което всъщност поискаха българските граждани с вота си на 12 май. Ние сме длъжни да прочетем вярно този вот. Има няколко извода.
Първият е, че моделът на управление ГЕРБ е отречен. Фактът, че ГЕРБ изглеждат първа политическа сила, не променя тази оценка. Използвам може би леко странния израз "изглеждат първи" не само защото загубиха близо 600 хил. избиратели, а най-вече защото трябва да се направи един малко по-прецизен анализ на структурата на вота за ГЕРБ. На изборите през 2009 г. тази партия получи мощна, дори бих казал искрена подкрепа, защото българското общество беше в едно своеобразно опиянение от поредния свой месия, който ще реши вместо нас проблемите ни...
Вместо да пребори корупцията и престъпността, те просто бяха припознати в услуга на новата управляваща партия. Замразени бяха пенсиите за сметка на щедро раздадени бонуси за хората от централната изпълнителна власт, приближени на управляващата партия. Да не говорим за израждането на еднопартийния модел на властта в своеобразен авторитарен модел.
ГЕРБ са първата партия след 1997 г., която реализира тотална чистка на всички кадри, назначени от предишни управляващи мнозинства. Става въпрос за високообразовани кадри, които бяха заменени, включително и в бордовете на държавните дружества с принципал държавата, или в които държавата има дялово участие, с едни силоваци с наименования на едни или други животни или с Калинки...
В конкретния случай победителят в изборите не е победителят, защото в лицето на ГЕРБ имаме тотално нелегитимен от гледна точка на възможността да се управлява страната политически субект. ГЕРБ са в тотална изолация, в заслужена изолация, и практически верният прочит на вота на българските граждани предполага да се търси формула за съставяне на правителство извън доскоро управлявалата партия.
- Възможно ли е да се стигне до такава конфигурация, при положение, че съществува математически паритет в НС, че политическите сили имат изключително конфликтни наслоявания една срещу друга?
- Разбира се, че трябва да се намери изход от тази ситуация. Сега е време за надпартийни усилия, не е време нито за еднопартийни кабинети, нито за коалиционни съглашения. Сега е време за намирането на друга, нова формула за управление на страната, която да включва интелектуалния потенциал на цялата нация.
Ние избираме правителство на интелекта пред правителство на интуитивното начало. Първият мандат ще бъде получен от ГЕРБ и най-вероятно пред нас отново ще бъде изправена корпулентната фигура на г-н Бойко Борисов като кандидат за министър-председател. Само че той вече има излъчването на човек от миналото, от политическото минало на България.
От другата страна има вече номинация за възможен премиер на експертно-политическо правителство на България в лицето на г-н Орешарски. Аз избирам интелекта пред интуицията. Избирам първото лице множествено число "ние", което е в устата на г-н Орешарски, а не "аз" - аз построих магистрали, аз ви направих детските градини, аз - метрото. Защото нито един министър-председател не прави това с бащините си пари. Избирам емоционалната хладност, рациото на г-н Орешарски пред изблиците на егото, защото България се нуждае от умни решения.
България се нуждае от управление на  министър-председател интелектуалец, защото вече със закани, с емоционални напъни няма да можем да изведем страната от тежката социално-икономическа криза. Има нужда да се възстанови и доверието в демократичните институции, не само в персоните.
- С какво самочувствие ДПС би управлявало с БСП, при положение че не всички рани от времето на Тройната коалиция са затворени? Сериозна част от червения електорат дори не питае особено топли чувства към вашето движение.
- Съвършено естествено. И в ДПС има много силно настроение срещу БСП, не трябва да се гледа само едната посока на негативните настроения и точно тук е политическата зрялост да се положат надпартийни усилия в името на националния интерес. Няма да се включим в каквато и да е коалиционна формула от традиционен тип. Имаме ясното съзнание, че еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот, както и класическата коалиция.
Вече имах възможност да заявя абсолютно категорично, за да разсея всякакви спекулации, че коалиция между ДПС и "Атака" в каквато и да е форма означава тотално израждане на политиката. Нашият избирател има много солидна, много здрава ценностна система и абсолютно никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателя си.
Неслучайно нямаме пред себе си кандидатурата на г-н Сергей Станишев за министър-председател. Доколкото ми е известно, г-н Пламен Орешарски не е член на БСП. Той е политик с много интересна биография, десен по своя генезис, но... и като министър на финансите доказа, че е експерт, който може да носи отговорност, без да се изхвърля, подчинявайки всички свои действия на една много ясна визия за управление на страната. Точно от това има нужда и българският бизнес - да има пред себе си уравновесен, емоционално хладен, ако щете, министър-председател, чийто действия ще бъдат предвидими. Бизнесът се нуждае от много ясни правила, нуждае се да бъде освободен от партийния рекет и мога да кажа, че предприемачеството има своето парламентарно представителство в лицето на ДПС. И съм сигурен, че ще има своя коректен партньор в лицето на един евентуален министър-председател, който ще се казва Пламен Орешарски.
ДПС получи много солидна подкрепа от над 400 хил. избиратели, които издържаха на изключително силен натиск както вътре в страната, така и отвън. Аз не просто благодаря за този вот, изразявам своето възхищение от стоицизма на нашите избиратели, за които ценностите се оказаха по-силни от страха, който им се внушаваше през последните 4 години.
- Кое победи в тези избори? Казвате, че ГЕРБ само изглежда победител в тези избори. Да не би вие да имате самочувствието, че победихте в тези избори?
- Не, ДПС издържа на най-тежкото си изпитание. Това са първите избори, на които се явяваме като опозиция. Това са избори, в които ДПС отстояваше и своята идентичност на светска, неетническа, национална партия с европейска легитимация. Аз съм изключително доволен от резултата и може би вие сте най-подходящият събеседник, с който трябва да се сподели, че има един много важен резултат за ДПС...
- Защо да съм...
- ... Че тези 36, евентуални 37 мандата, не са продукт на автобусите, ще го потвърдите ли, бяхте в Кърджали?
- Да, категорично да. Със сигурност.
- Благодаря ви. Нашите зрители вече чуват, че има български журналист, който потвърждава, че на парламентарни избори 2013 г. ДПС получи своето парламентарно представителство без автобусите от Р Турция. Надявам се, че вече сме погребали мита за автобусите. Убеден съм, че съвсем скоро ще погребем още един мит за ДПС като за някаква по-особена, затворена етническа партия. Заявявам, това е най-отворената партия. Ще се види от състава и на парламентарната ни група. Това не означава, че ще правим отстъп от своя неотменим приоритет да отстояваме правата и свободите на всички български граждани, в т.ч. и техните етнокултурни права. Без това е немислима и самата демокрация.
- Отворихте темата за Кърджали. ДПС загуби там два мандата на тези избори, нещо, което не се е случвало досега...
- Искам искрено да ви благодаря за този въпрос. А какво ще кажете например, ако застъпя тезата, че ДПС направи грандиозен пробив, като взе 3 мандата в столицата? Чудесно звучи, нали.
- Абсолютно сте прав, да.
- И двете тези са еднакво верни, и недотам верни. Всичко е продукт на новата методика за разпределение на мандатите. Вече бях изразил резерви към новата методика за разпределение на мандатите, защото тя разширява географията на парламентарното представителство на партиите. Системата Д'Онт и предишното разпределение на мандатите поощряваха най-силните райони на партиите, а такъв безспорно е Кърджали за ДПС, което правеше възможно с 53 000 гласа да реализираме 5 от 5 мандата в Кърджали. Г-н Стефан Данаилов например с цели 18 000 не можа да реализира нито един мандат. Сега новата методика взима от силните райони на партиите и прехвърля преходните остатъци в други избирателни райони. В резултат ние имаме страхотно разширение на географията си. За първи път имаме мандат във Враца, само че той е реален, зад този мандат стоят близо 9000 гласа, това наистина е реално разширение на партията. Но ще ви изненадам, ако ви кажа, че имаме мандат и във Видин. Само че зад този мандат стоят 474 гласа. Да ви попитам, ние пробихме ли бастиона на червените във Видин?
- Формално погледнато, да.
- Ако това е вярно..., и те са пробили бастиона на ДПС в Кърджали. Освен това зад трите ни мандата в София стоят общо 5000-6000 гласа. Така че трябва да бъдем малко по-предпазливи в оценките си кой, къде, какво е пробил.
- Преди още да започне работа този парламент, в този момент какво ви се струва по-вероятно - скорошни предсрочни избори, много спешни, или ново правителство?
- Бих искал да кажа какво трябва да се случи. Бързо съставяне на отговорно правителство, защото най-лошият сценарий за България е да се върви към още едни избори. Колкото и трудна да изглежда задачата за съставяне на стабилно правителство, ние ще се справим с тази задача. Длъжни сме.

Със съкращения
 

Всеки четвърти българин живее на студено

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 171

Сметките за ток стават електронни

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 171

С 1,97 млрд. лв. повече са събраните данъци

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 171

Пети сме в ЕС по качествени плажове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 171

Мицотакис обеща по-социални политики

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 171

Хиляди на протест срещу политиката на Макрон

автор:Дума

visibility 909

/ брой: 171

Възможен е нов атентат в Словакия

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 1943

/ брой: 171

В дълг пред Девети септември

автор:Боян Бойчев

visibility 946

/ брой: 171

Вози се на кола

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1355

/ брой: 171

Ядреният терорист НАТО

автор:Юри Михалков

visibility 964

/ брой: 171

БСП обедини лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 1049

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ