04 Август 2024неделя01:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Конгрес в кратки срокове

Позиция на Градския съвет на БСП-София относно политическата ситуация в държавата и партията

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 214

Политическата криза, започнала от февруарските протести, не приключи с проведените предсрочни парламентарни избори. В обществото все още е налице криза на представителността, раздразнено до болезненост обществено мнение, нетърпимост, липса на чуваемост.
Водени от разбирането, че БСП винаги е съблюдавала и поставяла националните интереси над партийните, ние чувстваме отговорност пред обществото и избирателите, загрижени за бъдещето на България.
Предвид отговорността, която носим пред близо 1 млн. избиратели, които дадоха доверието си ЗА нашите политики, кандидати и реформи, предложени от БСП, заявяваме следното:
* Решението на Народното събрание от 14.06.2013 г. относно избирането на ръководител на ДАНС е тежка политическа грешка. То беше взето с неразбираеми за обществото мотиви, както и при непрозрачни и неясни механизми. Това решение постави на изпитание единството и консолидацията на парламентарната група на КБ.
* Предизвика напрежение в структурите на самата партия по оценката на взетото решение и неговите последствия.
* Нанесе тежък удър по авторитета на правителството и този на министър-председателя.
* Катализира протестна вълна, обединила разнородни по своята същност групи интереси.
* Отклони общественото внимание от позитивната реформаторска нагласа на правителството и насочи обществената енергия в погрешна посока, с което засили позициите на кръговете, целящи крайна дестабилизация на политическата обстановка.
От първостепенна важност е възстановяване на диалога на правителството и легитимно избраните институции с обществото.
Въвеждане на прозрачност при механизмите на вземане на управленски и кадрови решения.
Продължаване на стартиралата активна политика в социалната сфера.
Ясно осъзнаване и разграничаване от крайните етнически настроения, водещи до разединение на нацията.
Активизиране комуникацията с обществото и медийното представяне на политиките на правителството.
Съзнавайки отговорността, която носи БСП и нейната парламентарна група, считаме, че основната задача е запазване на правителството с оглед националните интереси и запазване на социалния и етнически мир.
Национално отговорното поведение изисква да се даде възможност на правителството да приключи успешно преговорите с ЕС относно следващия програмен период 2014-2020 и създаване на реална възможност за изпълнение на поетите пред обществото ангажименти като:
- въвеждане на прозрачност в работата на изпълнителната власт;
- осезаеми подобрения в секторите "Енергетика", "Здравеопазване" и "Образование";
- установяване на благоприятна бизнес среда;
- възстановяване на диалога с българското общество с участието на извънпарламентарните партии и представителите на гражданския сектор;
- връщане на държавността и справедливостта.
В условията на тежка политическа и медийна криза отделни социалисти, ОПО, районни съвети на БСП, Градският съвет показаха висока степен на ангажираност към създалата се обстановка, загрижени за бъдещето на партията и държавата.
Реакцията на софийските социалисти показва, че съществува дефицит на другарство, информираност и диалог, дефицит на зачитане мнението на местните партийни структури. Ограничава се кръгът от хора за вземане на управленски и кадрови решения, отсъства адекватна медийна политика и стратегия.
Всичко това показва необходимост от незабавни и прозрачни оздравителни процеси в партията като:
- възстановяване другарството, диалога и чуваемостта в БСП;
- прекратяване на наложилата се напоследък практика важни управленски и кадрови решения да се вземат извън легитимните партийни органи.
Решителни мерки за подобряване организационното, политическото и кадрово състояние на БСП трябва да се вземат от заседание на 48 Конгрес на БСП, който да се проведе в кратки срокове.
Решенията на конгреса трябва да са основа за подобряване на организационното състояние на партията и функциониране на нейните органи. Конгресът трябва да се произнесе и по въпроса за функционирането на ръководните органи, както и по въпроса за председателя на партията.

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ