10 Юли 2024сряда01:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имунната система на демокрацията е изчезнала

Ако утре Борисов се върне на власт, хората, които са мълчали уплашено преди, пак ще замълчат

/ брой: 155

visibility 1956

Вени МАРКОВСКИ

 

Бях решил да не пиша за политика, но явно няма как. Три неща тази сутрин ме накараха да се хвана за клавиатурата.

 

Dimitar Ganchev е пуснал едно съобщение, което е предизвикало реакцията на режисьора Стоян Радев, един от протестиращите. Можете да прочетете разговора на страницата на Митко.

 

Тук (http://www.andrey-kovatchev.eu/bg/news/view/3/3156) можете да прочетете интервюто на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, което беше препоръчано от Милен Радев. В него се срещат абсурдни твърдения, едно от които е, че ГЕРБ абсолютно не стоял зад протестите. Що за партия е тази, която не стои зад протестите срещу своите опоненти???

 

И накрая, в "Дневник" се е появило едно мнение, което е цитирано от доста хора днес (Todor Yalamov, Nelly Ognyanova, Jordan Mateev, Galya Prokopieva, Aglaya Kotzeva), в което друг от протестиращите, Боян Рашев, най-спокойно отбелязва:

 

"Ние измисляме, ние създаваме, ние произвеждаме, ние осигуряваме. Цялата държава и всеки, който получава нещо от нея, мърда и шава благодарение преди всичко на нас."

 

Защо ги свързвам ли? Защото виждам как безспорно умни хора се подвеждат от жегата на деня и не се усещат какво става. Нека ви напомня: от 2009 г. до тази пролет България бе управлявана от яростния хомофоб, прост и необразован Бойко Борисов. Негов министър на вътрешните работи бе лицето Цветан Цветанов - задочник по физкултура, гордо обявил се за завършил "следдипломна квалификация право" (адв. Хаджигенов и адв. Алексова да ви обяснят що за чудо е това). През тяхното управление Бойко назначаваше шефове на служби, подкрепяше кметове, предлагаше за еврокомисари, избираше без никакви консултации с никого министрите си, а неговите министри си назначаваха по същия начин своите калинки, пиарки и др.п.

 

Цветанът на мисълта

 

разгони фамилията на съдебната система

 

предизвика уволнението на съдия Мирослава Тодорова, обяви десетки хора за престъпници, лекари - за детеубийци, а собствения ми брат - за крадец (и лекарите, и брат ми бяха, разбира се, оправдани - не за друго, а защото са невинни - ако сте забравили покрай Цветанов това основно право на гражданите, не се учудвам).

 

Огромната част от протестиращите днес, вкл. и медиите, които ги отразяват, никога не бяха толкова критични към управлението на ГЕРБ. Попитайте какво се случваше в "Сега" или в "Дневник" при някой по-суров коментар по адрес на управляващите. Но не, защо да ги питате - просто погледнете как преди 6-7 месеца се опитаха да купят "Дневник", изнудвайки ги чрез някаква банка.

 

Обясненията и оправданията не помагат, затова е по-добре да си ги спестите. Ако някой се чувства гузен и виновен, че не е протестирал, не сме му виновни нито аз, нито Митко Ганчев.

 

Виновните могат да се видят в огледалото

 

И сегашните протести, както и отразяването им, са възможни не заради друго, а защото Борисов го няма, а с него падна и СТРАХЪТ, който цареше в обществото ни. Аз познавам хора, които са ме питали - уплашено! - дали не ме е страх да говоря срещу Борисов и Цветанов. Намерете моето участие в "Шоуто на Слави" от 1 октомври 2012 г., дори и там го казвам. Публично, без страх. На излизане от Ники Кокинов преди три години по стечение на обстоятелствата ми се обади една приятелка - това го разказах при Слави. Като й казах, че съм бил в СГП, тя веднага изстреля: "На разпит ли?"

 

Това беше поведението на хората в София тогава

 

Имал съм случаи сериозни хора, четящи моите коментари във фейсбук по времето на Борисов, да ми звънят по телефона - или дори да не искат да го споделят по телефона, а само в среща на живо, в София (а някои дори не и в София, а само в чужбина!), че много са им харесали коментарите, дори искали да натиснат "like", но не смеели, защото работата им можела да пострада.

 

ХХI век?!?!

 

СТРАХЪТ ръководеше не само действията, но и мислите на хората. Това, че някои са гузни днес заради поведението си вчера, е добро начало. Но не е добро другото - че не разбират: имунната система на демокрацията в България е изчезнала.

 

Ако утре има избори и на власт се върне Бойко Борисов (и не, не ми обяснявайте, че това е невъзможно - напротив, точно това е възможното и единствено възможното на този етап; десните партии все още нямат шанс!), хората, които са мълчали уплашено по негово време..., пак ще замълчат.

 

Това е положението. Не, не отправям нито укор, нито съдя такива хора, просто констатирам факта. Аз не искам, уважаеми хора, да живеете в страх. Не искам да се страхувате да протестирате срещу властта - дори тогава, когато властта ви натиска. Но искам да сте наистина творци - да измисляте, да създавате, но и да бъдете малко по-скромни.

 

Ще завърша с една критика, която няма да се хареса на някои хора.

 

Цитираното по-горе от г-н Рашев мнение издава едно неуважение към нашите родители, към по-голямата част от народа - онези отрудени, изтормозени от мисли за насъщния хора, селяните и работниците.

 

Същите, които ИЗРАБОТВАТ парите си, вкл. и онези над десет хиляди лева, за които г-н Рашев пише: "Всеки месец внасям от името на фирмата и служителите си над десет хиляди лева. Какво ли ще стане, ако спра да ги плащам, докато не се изпълни единственото ни искане. (Не е нарушение на закона - просто се трупат лихви, които с удоволствие ще си платя. Но не на тях...)"

 

Не, уважаеми хора, това не са парите на г-н Рашев! Те са парите, с които НИЕ, които ги изработваме, сме решили, че трябва да се плащат пенсиите на неговите и нашите родители, на майките и учителите, на лекарите и полицаите. Ако вляза в неговия тон, какво ще стане, ако лекарят в "Пирогов" реши да спре да лекува, ако (не дай, Боже!) детето му падне и си счупи ръката и си ходи със счупена ръка? Или ако митничарят на летище "София" реши да му направи проблем за айфона, който не е декларирал на излизане? Или ако служителят от Гранична полиция реши да не му провери документите и изпусне полета си за Германия. Знаем какво ще стане - г-н Рашев ще протестира, че не му се спазват правата. Но удобно ще забрави, че ние всички живеем в постоянен обществен договор. ВСИЧКИ ние си плащаме данъците, социалните и здравните осигуровки.

 

Всички НИЕ. А не само красивите, умните и богатите

 

 

 

Това е положението, а на който не му харесва - да започне да работи, да създаде партия, структури и да се пробва на изборите. Меглена Кунева се пробва, даде ви всичко, което можеше, но не я харесахте. Иван Костов, Радан Кънев, Иван Н. Иванов - все читави хора - се пробваха, дадоха ви избор, но пак не го харесахте. Не харесахте и ГЕРБ, БСП и ДПС. И "Атака" (слава Богу!) също не ви хареса. Гласувайте за Зелените, за СДС, за който си поискате, но правилата на играта означават, че когато вашият избраник не е в парламента, отстъпвате, влизате в опозиция, натискате управляващите да ви спазват правата.

 

Управляващите отстъпиха за Пеевски, уволниха и зам.-министъра на вътрешните работи. Ако има достатъчно протести, ще отстъпят и за члена на СЕМ, за който Нели Огнянова писа онзи ден. Целта обаче не би трябвало да е да се протестира, целта би трябвало да е да имаме нормална държава, нормално общество. Да се намалят до минимум грешните или поръчковите назначения. С елитарност, с неоправдано самочувствие, с поведение така, сякаш всеки е бей, няма да се получи.

 

Временният успех на протестите ще премине, а държавата ни ще продължи да бъде без ясни правила. От такава държава полза имат само хора като Борисов и Цветанов, както и тяхното акционерно дружество "ГЕРБ". Нормалните политици също имат нужда от обществен договор. Те ръководят партии, а не ООД-та или АД-та.

 

А ние - гражданите - имаме ли нужда от нормална държава и искаме ли България да е такава?

 

2 юли 2013 г.

 

Назаем от Фактор.бг

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ