12 Октомври 2024събота19:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Елементарно, Уотсън!

Когато гръм отекне под липите...

/ брой: 79

автор:Христо Христов

visibility 1327

Понеделник, 4 април, часът е 20.30.
На електронните пощи на няколко дузини журналисти от Стара Загора и региона "цъфва" съобщението: "Г-н Велизар Балабанов, зам.-кмет на община Стара Загора, подаде оставка. Мотивите, които той посочи за това свое решение, са лични. Ръководството на ПП ГЕРБ прие оставката с оглед на сваляне на напрежението, което бе създадено спрямо г-н Балабанов в личен план, спрямо общинската администрация и ПП ГЕРБ през последните седмици.
Г-н Балабанов остава активист на ПП ГЕРБ и ще работи активно за развитието на партията."
Подпис няма, "грамата" идва от пресцентъра на управляващата партия.
Три часа по-рано съобщението за оставката е "подадено" от активисти на Зелената партия/Партия на зелените в България. Оттам седмица по-рано са обявили, че зам.-градоначалникът би трябвало да "сдаде" поста си, след като за пореден път е станал обект на посегателство: на 22 март е взривен личният му луксозен джип "Хюндай Санта Фе."
Наместо съчувствие към "добрия" и гняв към "лошите" еколозите вадят от маншета на спомените "припомки" за предходни две посегателства: взрив пред вратата на търговски обект, притежание на същия зам.-кмет, и палеж. Като добавят "кухненски" факт от 2008-а, когато уж местното ръководство на ГЕРБ е поискало от тогавашния национален лидер и настоящ вицепремиер Цветан Цветанов оставката на Балабанов.
За източник на тази "новина" е посочен народният представител и доскорошен областен координатор на управляващите Недялко Недялков. Той услужливо си "припомня", че май наистина е имало такъв момент, като причината била в недоволство на застрахователна компания от действията на зам.-градоначалника.
Пътем, пак така "на уше", е разпространена "новината", че в търсенето на евентуалните бомбаджии службите са привикали за вземане на "натривки" от дланите за барутни следи "зелените" Борислав Недев и Джанко Делчев и брата на депутата Недялков Христо.
През всичките тези дни Балабанов е дълбоко "потопен". От общинската администрация твърдят, че е на работа, но бил зает, телефонът му е включен, но никой не отговаря на позвъняванията. Седмица по-късно "завесата" е леко повдигната: зам.- кметът се появява на сцената като за подиум ползва съдебна зала. За да претендира за 10 000 лв. от общинския съветник Борис Боричев. Който го бил наклеветил с изявления от... началото на годината, че не работи единствено "на ползу роду."
В съдебните кулоари Балабанов обявява: "Чакайте разкрития! Когато обаче му дойде...  времето." Следва пространно интервю пред местен седмичник. В което има много разсъждения на тема "що е то тероризъм и има ли почва той у нас", но не и "новини." От МВР запазват мълчание със стандартната формула "по случая от 22 март се работи, но няма заподозрени и обвинени."
Така, както нямало заподозрени и обвинени по предходните два инцидента с близо 3-годишна давност. В скоби си струва да се припомни, че точно Балабанов е "острието на копието" през пролетта и лятото на 2009 г. Тогава като шеф на предизборния щаб на ГЕРБ в Стара Загора  "разхожда" активно папки с "доказателства" срещу кандидатите на левицата за народни представители.
Засега всички предпочитат да мълчат за този му период. Може би защото "доказателствата" са се оказали кьор фишеци, докато взривовете по магазините и леките автомобили - твърде автентични!
Оставката на г-н Балабанов е на бюрото на кмета, не знаем кога и какво ще реши той, коментират от канцеларията на старозагорския градоначалник проф. Светлин Танчев. Професорът по традиция не отговаря на журналистически позвънявания. (Той пак така мълчаше, когато му се налагаше да се отървава от други двама свои заместници: ексатакиста Тихомир Томов и земеделката Мария Динева! Впрочем и двамата сега са сред активно критикуващите стила и методите на общинската администрация!)
В случая с Балабанов не става дума за "политика", а за "икономика", упорито нашушват запознати с интригите в ГЕРБ и подсказват за вървяща не от вчера и завчера битка между лобитата, претендиращи за по-тлъст пай от кризисно замесената общинска пица. Във вид на разрешителни за удължено работно време на търговски обекти; за спечелване на тръжни процедури; за отдаване под наем или закупуване на общински имоти и т.н., и т.н. Все неща от ресора на зам.-кмета по икономическите въпроси и управлението на собствеността.
"Решението ми е лично, на етапа нямам какво да добавя. Не съм се отказал от обещанието си да говоря, но ще преценя кога...", лаконично коментира оставката си Балабанов, минути преди да започне закритата за медиите партийна сбирка в офисите на ГЕРБ.
Какво се е случило там и как се е стигнало до витиеватото: "Г-н Балабанов остава активист на ПП ГЕРБ и ще работи активно за развитието на партията" навярно ще проличи твърде скоро: когато излязат на бял свят кандидатът за кмет и листата на претендиращите за общински съветници. Отсега обаче съседи на по-видни ГЕРБ-активисти в Стара Загора вземат мерки за укрепване на прозорците си.
И гледат да паркират автомобилите си по-далеко от луксозни лизингови джипове.
 

Ураганът "Кърк" опустоши Западна Европа

автор:Дума

visibility 1190

/ брой: 194

ООН разследва смъртта на мигранти в Атина

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 194

Обвиниха бивш румънски министър, вземал подкупи

автор:Дума

visibility 1194

/ брой: 194

Фалшив Путин съобщи в ефир, че подава оставка

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 194

Сигурен неуспех

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1294

/ брой: 194

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 1249

/ брой: 194

Ще работим за справяне с демографската криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 1201

/ брой: 194

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ