04 Август 2024неделя05:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Допирни точки: БСП - ДПС

ДУМА съпоставя позициите на двете партии преди преговорите за съставяне на правителство

/ брой: 114

visibility 751

Лидерът на ДПС Лютви Местан категорично заяви, че партията му ще подкрепи правителство на Пламен Орешарски. Трите парламентарни сили извън ГЕРБ започват преговори за съставянето на правителство, което ще има програма за спасяване на страната, а за изпълнението й ще се търсят подходящи министри. В миналия си брой ДУМА публикува сходните позиции в програмите на БСП и "Атака", чрез които може да се търси сближаване. Днес предлагаме съпоставка между програмите на БСП и ДПС.

МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС
БСП: Облекчаване кредитирането на малкия и среден бизнес. Осигуряване на реален достъп до повече обществени поръчки за малки и средни фирми чрез премахване на дискриминационните условия в тях.
ДПС: Категорична подкрепа на малкия и среден бизнес чрез сигурност на плащанията, ефективно електронно правителство и законодателно закрепени облекчения.

МОНОПОЛИ
БСП: Въвеждане на по-ниска тарифа за заплащаната електроенергия за потребление до определен лимит; "разбиване" на изкуствените монополи и предотвратяване на картели.
ДПС: Фактическа либерализация на вътрешния пазар на енергия. Премахване на законодателните и информационните пречки пред потребителите, свързани с правото на избор на доставчик на енергия, защита на потребителите от енергийните монополи. Възстановяване на пазарните отношения чрез ефективна регулация и антимонополно законодателство.

ДЕМОКРАЦИЯ
БСП: Време е да стигнем до истинския смисъл на демокрацията като власт на народа. Да съчетаем представителната и пряката демокрация, а тях двете - с гражданско участие и контрол.
ДПС: Възстановяването на демокрацията е абсолютно непреодолимо условие за изход от кризата и за реализиране на стратегия за икономическо развитие на България. Страната се нуждае от стабилно управление - ново, истински демократично в същността си, реализирано от  правителство на ясните национални приоритети, зад което стои широка обществена и политическа подкрепа.

ЗА ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ
БСП: Провеждане на форум под мотото "Отговорен парламент", в който с участието на граждански организации да се дискутират приоритетите в работата на парламента в първите месеци от работата на 42-ото Народно събрание; включване на граждански експерти за наблюдение върху дейността на регулаторните органи и в държавните и общински комисии за обществени поръчки.
ДПС: Предлагаме формула за управление на страната, основана на широка политическа и гражданска подкрепа. Всяка политическа платформа е възможна само в открит диалог с гражданите. Всяко управленско решение трябва да подлежи на своеобразна екологична оценка на въздействието. Реабилитирането на държавността и демокрацията преминава през диалога с гражданите, интегрираното общество и национално отговорното управление.

ВЪТРЕШНИ РАБОТИ
БСП: Незабавни мерки за овладяване и ограничаване на престъпността чрез по-голямо присъствие на полицията "на терен" и взаимодействие между нея, общинските власти и граждански инициативи.
ДПС: Ефективна борба с организираната престъпност до осъдителни присъди и рязко снижаване на битовата престъпност. Качествено подобряване на квалификацията и на работата на разследващите полицейски органи.

ДОХОДИ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА
БСП: Увеличаване на минималната работна заплата и на минималната пенсия за трудов стаж;
- създаване на възможности за заетост чрез нови програми за определени групи - за млади хора, за хора с увреждания и за тези в предпенсионна възраст, като се увеличат средствата  от държавния бюджет с поне 100 млн. лв. годишно, и чрез европейско финансиране;
- увеличаване на размера на детските добавки, съобразно с възрастта; увеличаване на стимулите за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда;
- разширяване на обхвата на лица, които ползват "личен асистент" и "социален асистент";
- ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход; периодично преизчисляване на старите пенсии.
ДПС: Разбира финансовата стабилност като съхраняване на валутния борд, а не като замразяване на доходите. Провеждане на социална политика за повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и лицата в неравностойно положение. Реформа на трудовия пазар и постигане на равнопоставеност на възрастовите и регионалните групи.

МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ
БСП: Предлагаме национална младежка политика, основана на достъпно и качествено образование и на държавна гаранция за младежка заетост.
ДПС: Следващото правителство трябва да разработи специална стратегия за младежката заетост, вкл. чрез използване на националния бюджет и инструментите на общата политика на ЕС.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
БСП: Здравната система да се преориентира към предотвратяване и профилактика на социално значимите заболявания. Промяна на здравния модел за засилване на ролята на държавата;
- специално внимание на майчиното и детското здравеопазване; въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени и трудно достъпни райони, целеви субсидии за общинските болници там.
ДПС: Възстановяване на баланса и взаимовръзката между отделните звена на здравната система, извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като приоритетни принципи на съвременното здравеопазване. Фокусиране върху проблемите на детското здравеопазване. Възстановяване на прекъснатото субсидиране на общинските лечебни заведения, разположени в отдалечени, планински и полупланински райони.

ОБРАЗОВАНИЕ
БСП: Доброто образование все повече става условие за развитие на страната и за просперитет на нацията:
- държавната поръчка във висшите училища да се определя не само от техния капацитет, а главно от обществените потребности и качеството на обучение;
- въвеждане на финансови стимули за установяване на взаимодействие между висшите училища и бизнеса;
- държавата да се грижи приоритетно за финансиране на науката, иновациите и за стимулиране на високотехнологичните производства.
ДПС: Повишаване на инвестициите в образование и научни изследвания с цел достигане на средните за ЕС стойности, което би гарантирало отчасти догонващ ефект в технологиите и конкурентоспособността на човешкия ресурс.
Осигуряване на функционална връзка между образование и пазар на труда. Актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на МТБ на училищата. За целта следва незабавно да спре финансовият геноцид върху БАН и другите образователни и научни организации.

КУЛТУРА
БСП: Държавна подкрепа за съвременни български културни проекти и автори, съхраняване и популяризиране на националното културно наследство. Подкрепяме културните индустрии.
ДПС: Популяризиране, пропагандиране и валоризиране на националното културно наследство, етническото културно разнообразие и съвременното живо изкуство.

РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА
БСП: България е с големи регионални неравновесия, за което:
- бюджетите на страната да се съобразяват с интересите на най-бедните региони;
- разработване на национална позиция за запазване и засилване на специалния подход на ЕС към най-слабо развитите страни и приемане на допълнителни икономически мерки с цел ускоряване на сближаването; провеждане на национална регионална политика с осигурени от държавата средства и проектно финансиране за всеки от икономическите региони, особено за изостаналите;
- въвеждане на минимални социални стандарти, на които да отговаря всяка община.
ДПС: Провеждане на активна регионална политика не само за преразпределение на ресурсите, но и за генериране на нови ресурси съобразно с българските условия и възможности. Нова регионална политика, насочена към преодоляване на диспропорциите в социално-икономическото развитие на районите.

СЕЛСКОСТОПАНСКА ПОЛИТИКА
БСП: Съчетаване на общата селскостопанска политика на ЕС с национални секторни приоритети и развитие на селските райони;
- държавни помощи за подпомагане на слабите звена в сектора - производство на плодове и зеленчуци, подкрепа на животновъдството;
- развитие на преработването на селскостопански продукти и осигуряване на достъп до пазара на дребните и средните земеделски производители.
ДПС: Разработване и ефективно прилагане на селскостопанска политика, която насърчава ефективното използване на ресурсите. Поддържане на производствената база за храни, фуражи. Стимулиране на сдружаването на селскостопанските производители за постигане на конкурентна и икономически ефективна селскостопанска продукция с висока добавена стойност за вътрешен и външен пазар.

Съпоставката направи Светла Василева
(Следва "Допирни точки: БСП-ДПС-"Атака")

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ