10 Юли 2024сряда08:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Роженският събор - бизнес по нашенски

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 592

На 15 август тръгнахме за събора на Рожен. Взехме си храна, отгледана от нашата градинка. Вече се стъмваше, беше към 21.00 часа, когато стигнахме. Беше пълно с коли, нямаше табели, нямаше указания. Два автобуса полиция и жандармерия охраняваха пътя. Попитах момче със светлоотразителна жилетка и надпис "Охрана" къде можем да оставим мотора и дали се плаща за къмпингуване с палатка, той отговори, че не знае. Стигнахме до неголям квадрат трева, ограден с бяло-червена лента и с малка табела, написана на кашон: "Вход палатки". Срещу него в оградено пространство на летен стол се бе опънала дама, която почиваше. Оградена с бидони и бидончета с канелки, от които бе ясно, че можеш да се измиеш. Зад тях стърчаха ЕКО ТОЙ за хигиенни нужди.  Попитахме къмпингуващите клиенти колко пара е всичко. Отговориха ни, че на вечер за палатка взимат 15 лв., а в замяна осигуряват санитарен възел. Две вечери на тоя палатков лагер излизат 30 лв. А отсреща на баира, където не е заградено, попитах. Там вероятно не се плаща, рекоха. Няма вода, няма тоалетна, няма никакви услуги. Няма и табели, нито обозначение, че е частен имот.
Разпънахме палатката на празната поляна. Около нас имаше още две коли - семейство от Пловдив и група веселяци, избягали от платения паркинг поради гъстотата му.
Настанихме се по тъмно и след кратка вечеря се запътихме към истинското събитие. От сцената се лееше народна музика, живата верига от хорски тела се извиваше пред сцената. В разгара на веселбата удари полунощ. Прибрахме се в палатката и веднага заспахме. В 9.00 сутринта мъжки глас ни събуди с въпрос - платили ли сте? Не сме - одтоворихме, беше тъмно, нямаше табели. "Отиваш ся при организаторката и плащаш 30 лв., щото вече сте спали, това е общинско място, та и за днес!" Събрахме палатката набързо, без никакво намерение да даваме пари за полянката, и огорчени напуснахме Рожен, който ни изпрати с девиза "От българско по-българско".

Десислава Цветанова

 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ