03 Август 2024събота17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лицата нямали значение. Да бе, да!

/ брой: 241

автор:Иво Атанасов

visibility 4898

Дълги години в БСП се смяташе, а и все още е така, пък и не само в нея, че имената в политиката нямат кой знае какво значение. Че хората гласуват за партии и не се трогват особено кои точно ще бъдат в избираемите зони на листите. Че ако в отделни райони има съпротива срещу натрапения водач, тя идва от конкурентни среди вътре в партията, а не от нейните членове и симпатизанти. Че в голяма степен е така, се видя като на длан при мажоритарния елемент през 2009 г., когато личност от никоя друга формация не успя да пробие водещата позиция на ГЕРБ в повечето райони на страната и на ДПС - в смесените. Вижда се и до днес в безброй конкретни случаи.
Това разбиране, подкрепено не само на пръв поглед от практиката, деформира движението на кадрите. След като лицата нямат значение, принципите отстъпват място на послушанието и верноподаничеството. На взаимните хвалби в приятелските кръгове и подозрението към онези, които се опитват да прогресират без тях. Щедрата подкрепа отдолу нагоре е инвестиция, която в решаващите моменти се отплаща с идващо от върха застъпничество. Затрудненото пробиване чрез способности и работа изкривява представата за пътя към успеха. Отклонението от принципите заживява със самочувствието на норма. Постепенно участието в политиката започва да се разглежда като назначение, за което трябва да се търси нечие благоразположение, а не като поприще, до което се достига чрез гласа на избирателя.
Гората от многобройни примери сякаш убедително доказва как няма никакъв смисъл кои точно са лицата в политиката. Ако зад гъсталака от конкретни случаи обаче не се прозре сумарният дефект от следването на това схващане, за съответната партия настъпват трудни времена. Защото колкото повече оцеляват имената в челото, толкова повече се сриват самите листи. Смяната на водача в даден район може да не се отрази върху изборния процент, но продължаващата години липса на промени в повечето райони постепенно влошава резултата на всички листи.
Не е полезно различията между млади и стари, между нови и ветерани да прерастват в конфликт. В избори може да се катастрофира както със самоцелно подмладяване, така и с безкрайното му осуетяване. Трябва да се признае обаче, че в периода на прехода износването на политиците става много бързо. За разлика от други страни, нагласата на нашия избирател е, след като е видял какво е направила дадена партия, да види какви ще ги свърши и друга, после - трета, четвърта и т.н. Дори ГЕРБ, въпреки поредните си победи, само за няколко избора сви избирателите си почти наполовина.
Изхабяването с още по-голяма сила се отнася за БСП, която демокрацията постави в положение да отговаря не само за предишните 45 години, но и за последния четвърт век. Прекомерното задържане на едни и същи лица по постовете е сред най-важните фактори, дърпащи я надолу. Отговорното поведение изисква не да доказваш своята незаменимост, а да направиш крачка назад. Когато отстъпиха позициите си, фигури като Лилов, Георги Атанасов, Георги Йорданов и много други бяха само на 50-55 години - златна възраст за политиката. И въпреки това излязоха от нея, без да правят драми. А БСП намери начин да побеждава и без тях.
Утвърждаването на лица, към които не е наслоено негативно отношение, е необходимо и сега. Дали обаче това ще се случи? Вече като да нямам особени илюзии. Когато преди няколко години се оттеглих, наивно вярвах, че това ще бъде пример и за други политици от моето поколение. Нищо подобно не се случи. Имаше оставки, но театрални - всички си я подават и после всички вкупом се връщат. Инстинктът за самосъхранение се оказа по-силен от интереса на партията. Безкрайно смущаващ, но и също толкова показателен е фактът, че в изборите през 2009 г. никой от партийното ръководство не пожела или не се осмели да се яви като мажоритарен кандидат. Въпреки че мажоритарният елемент беше приет с решаващите гласове на БСП, и то след сериозно извиване на ръцете на парламентарната група. Подобно е отношението и към преференциалното гласуване, което бе представяно за червена гордост в Изборния кодекс, а после ерозира в неприязън към повечето от влезлите с преференция депутати.
Поредната загуба, най-тежка от всички досега, налага персонални промени, но и ги затруднява. Местата под слънцето намаляват, а това ще ожесточи борбата за тях. Подетите от служебното правителство уволнения ще ескалират, което ще втвърди партията. Ще я сплоти във все по-свит юмрук, но и все по-малък. А избори се печелят не със свиване в ядро, а с разтваряне към широки слоеве от населението. В началото на промените БСП си стъпи на краката, опирайки се на необременени от миналото имена. Може да успее и сега, четвърт век по-късно, стига да се отърси от полезната за единици, но вредна за всички останали заблуда, че лицата нямат значение.
  
 Други текстове от автора на www.ivoatanasov.info

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1397

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1364

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1306

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1424

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1507

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1538

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1542

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1737

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1534

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1592

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1538

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ