10 Юли 2024сряда01:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Гражданската отговорност" може да поскъпне шест пъти

Намаляването на тавана на обезщетенията било направено за печалба на застрахователите, твърди юрист

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 2168

Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата "бонус-малус" няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми. Това отбеляза експертът по застрахователно право Цветанка Крумова по повод промените в Кодекса за застраховането. Крумова обясни, че цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. По думите й, ако погледнем статистиката, имаме 3800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона. "Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти", отбеляза тя пред БТВ.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на застрахователните компании. "Пострадалите приключват с тези 20 000 лева, нямат право да предявят повече искове и от виновните, тогава излиза, че ако ваш близък почине от друго, не от катастрофа, вие имате право на обезщетение, което съдът ще ви присъди по справедливост, но ако го е блъснала кола, ще страдате пет пъти по-малко за загубата му, защото тогава обезщетението ще е регламентирано със закон", посочи Тодоров. 

Омбудсманът Мая Манолова също отправи критики към управляващите и начина, по който внасят промените. Според нея не е коректно важни предложения да се внасят с промени между 1 и 2 четене и без обществена дискусия. По думите й извършителят на катастрофата може да бъде осъден да плати голямо обезщетение и така се повдига въпросът защо въобще плаща "Гражданска отговорност".

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност".

Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на свой близък. Досега компенсации се полагаха само на семейството, като средното обезщетение е в размер на 95 000 лева. По силата на това решение вече е възможно обезщетение да търсят и братя, и сестри и всеки, който докаже трайна емоционална връзка.

 

Корнелия Нинова:

Така не се прави

"Това нещо нито е обявявано, нито е обсъждано и обществено, и политически, и експертно със застрахователите и изведнъж премиерът излиза и си отхвърля собствения законопроект, внесен от Менда Стоянова". Това заяви вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова за предложените промени в Кодекса за застраховането. "Какво очаквате от нас да кажем освен, че така не се прави. Първо се обсъжда. Знаем, че има проблем в застраховането, но така не се прави, както те го правят. Един депутат го внася, а премиерът излиза и го отрича. А това не е маловажен проблем", заяви Нинова и добави, че и те заедно с останалите партии продължават да искат оставката на правителството. 

 

Йордан Цонев:

Поправките са писани от КФН

Проектът за промени в Кодекса за застраховането, в който са записани конкретни суми на обезщетения при смърт на пътя, е изготвен в Комисията за финансов надзор (КФН), а не от вносителя - председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Това коментира пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му Стоянова е само формален вносител на проекта като при тази скъсена процедура е пропуснато общественото обсъждане - грешка, която следва да се поправи. "Трябва да се търси дебатът, за да се реши този проблем, защото ще имаме или необезщетени граждани, или фалити на застрахователни компании", добави той.

 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ