04 Август 2024неделя09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Телевизия & геополитика

Идва ли залезът на турските сериали

Би Ти Ви ги снема от най-гледаното време, докато ТВ7 продължава да излъчва всеки делничен ден поредицата "Великолепният век". Докога?...

/ брой: 196

автор:Борис Данков

visibility 5605

Неотдавна генералният изпълнителен директор на Би Ти Ви Вики Политова съобщи, че през новия сезон телевизията ще заложи основно на "българските продукции". Според шефката на канала "турските сериали вече са преживели своите големи върхове" и затова ще отидат на по-заден план. Тези дни ръководството на телевизията уточни, че "Огледален свят" е последният турски сериал, който Би Ти Ви излъчва в праймтайма си (т.е. в най-гледаното време вечер между 19 и 22 часа). Занапред нашумелите сериали на южната ни съседка ще останат, но ще бъдат показвани преди обяд, както и в ранните следобедни часове.
Тази промяна, според шефовете на популярната телевизия, се замисля, за да се отговори на "зрителските желания", с уверението, че "медията ще се съобрази с тези предпочитания и тази есен в праймтайма ще се излъчват изцяло български филми и сериали".
Подобна рокада се забеляза и в излъчванията на "Великолепният век" по ТВ7. След като отначало тази скандална продукция тръгна с излъчвания всеки делник в най-гледаното време от 20 часа, по-късно беше "разредена" до три прожекции във вторник, сряда и петък от 21 часа. А сега - всеки делник - с излъчвания понякога сутрин в 5.20 и следобед в 16.30 часа. Засега тази телевизия не е дала знак, че възнамерява да се съобрази със "зрителските желания".
Тъкмо обратно - след приключването на "втория сезон" на "историческата" турска поредица от 2014 година ТВ7 възнамерява да стартира премиерния трети сезон на мегапродукцията, разбунила духовете не само у нас, но и в много от съседните страни, че дори и в самата Турция.

Какво видяхме и чухме досега

от "сагата" за "подвизите" на "Великолепния" Сюлейман? В своите рекламни анонси за сериала от ТВ7 внушват, че това е филм, "посветен на любовта между Сюлейман Великолепни и украинската робиня Александра". Според същата реклама: "любовната история, която предопределя съдбата на една цяла империя, ще повдигне завесата на изпълнения с тайни и интриги живот в султанския харем през най-величествения период на Османската империя" (?!) 
И действително "водещата нишка" във Великолепния век" е "любовта", ако изобщо може да се нарече любов амбицията на главната героиня Хюрем да доминира над султана, да го обсеби от ориенталската полигамия на харема. Но едновременно с това да властва, да върти интригите в двореца - където убийствата и разчистванията на сметки, развратът и ориенталската патриархалност доминират над всичко. От друга страна, самият султан Сюлейман не е пощаден от нравственото раздвоение на своя характер. И съвсем не ще да е без основание недоволството на Реджеп Тийп Ердоган от "изкривената" (всъщност реалната!) представа, която филмовата поредица дава за личността и "героизма" на Сюлейман Великолепни, за моралното двуличие на престъпната султанска власт, което хвърля сянка върху опита на съвременните турски управници да се идеализира и реанимира миналото на Османската империя.
Но колкото и да са се постарали продуцентите на филма да дадат "реална картина" за времето и епохата на един от най-кървавите султани в историята на Османлиите, те не са могли да избягат от "канавата на фактите". И не на последно място - от "втория план" на сценария (ако не и на самия филм!!) да се героизира зловещото минало на империята, да се внуши едва ли не някаква "гордост" от него. Тук вече Ердоган и последователите на неговата идея за реанимиране на "великото минало" на Турция едва ли са останали недоволни.

Арогантен и безочлив неоосманизъм

...Така може да се определи "вторият план" на "Великолепният век". В него чрез "случайни" реплики и изречени уж "между другото" словесни "бисери" и слогани се внушават идеите на неоосманизма. При това- съвсем безскрупулно и натрапчиво, първосигнално. Ето някои примери на монолози, диалози и "сентенции" от филма:
Изречено от Сюлейман:

 "Нашите османски оръдия ще се стоварят върху всички крепости и градове..."
"Нашият меч ще се забие в сърцето на Европа..."
"Върху крал Лайош ще стоваря цялата земя..."

Падишахът към Сюлейман:
"Обръщаме се към вас, като към халиф на ислямския свят..."

"Мъдрост" на везира Ибрахим:

"Човечеството е оцеляло чрез войната, цивилизацията се налага с война..."

Думи на малкия Мустафа към Сюлейман:

"Татко, ще отрежа главите на неверниците и ще ти ги дам..."

"Кълна се, че ще разширя границите на империята на Запад..."

Дикторски текст след спечелването на битката при Мохач:

"Светът коленичи пред волята на султан Сюлейман..."

"Това е най-голямата битка за всички времена в света, спечелена от Турция..."

Думи на "великодушния" Сюлейман след поредната спечелена битка във войната с неверниците:

"На вдовиците и децата да се отпуснат пенсии, да се запишат сираците в училище..."

При това тези "бисери" са само една стотна част от всички изречени "мъдрости" и "афоризми" в сериала!!!


Мелаим, мелаим и агале-агале...


Разбира се, всички тези "поучения" са добре опаковани в ориенталския халат на "мелодрамата" и "виртуозната режисура", на "завладяващия саундтрак", както ни внушават родните филмови дистрибутори. Още по-убедителни са турските продуценти и медийни спецове. Така изпълнителният директор на турската Global Agency - Изет Пинто, който е разпространител на "Великолепният век", обяснява "успеха" на сериала по следния начин: "Ние показваме нашата страна на милиони зрители. Показваме красивата природа, начина ни на живот и традиции... Така че имаме голямо влияние  върху хората чрез мека сила".
Според продуцента Фатах Аксой "завоеванието" на турските кинаджии се дължи на приспособяването им към вкусовете на публиката, жадна за мелодраматични измислици и исторически саги, възхваляващи великолепието на Османската империя.
Този мит за "меката сила" се развенчава от обективните турски наблюдатели, които не скриват истината, че филми като "Великолепният век" добре служат на "неоосманската дипломация" на Ердоган и външния министър на Турция Ахмед Давутоглу.


Почти всички балкански страни

не закъсняха да реагират на тази мнима дипломация. В Гърция излъчването на скандалната поредица бе посрещнато с масови демонстрации. Гръцкият вестник "Димократия" спря да дава свои реклами на телевизия ANT 1, окачествявайки сериала "Великолепният век" като "опит да се омаловажат 400-те години османска окупация на Гърция". В открито писмо до гръцките медии легендарният гръцки композитор Микис Теодоракис протестира срещу "провокативното поведение на гръцките тв канали, които без срам излъчват всички пошлости, които им предлага турската пропаганда".
В Сърбия историците скочиха срещу излъчването на "Великолепният век", в който "Сюлейман е представен като модерен политик с османски дрехи - съвременен, цивилизован и праведен". Проф. Милан Бърдар от Факултета за култура при Белградския университет смята, че сърбите трябва да се сетят за "отвличанията и изнасилванията на жени", а не за идеализацията на историята.
Дори в съседна Македония в края на миналата година приеха нов закон за медиите, с който се предвижда да бъде ограничено излъчването на турски сапунки в най-гледанто телевизионно време.

Криворазбраната българска "толерантност"

е известно до какви абсурди ни е довела. Най-голямото недоразумение е "Домът на турските сериали" на канала "Диема фемили", която, според нейните рекламни агенти е... "телевизията на българската майка". "Проследете рекламната кампания на "Диема фемили" и включете канала, за да надникнете в бъдещето и да се почувствате истински българи от 22 век" (!)-  ни убеждават от телевизията.
Сред отявлените "фенове" на турските сапунки е и шефът на родния СЕМ Георги Лозанов, според който сериалите на южната ни съседка са превърнали "ятагана в... прахосмукачка". "Не мисля, че това е политическа пропаганда в полза на съседна Турция, това все пак е развлекателен продукт, който ни доближава до идеята за съвременния човек в Турция" - внушава дълбокомъдрено Лозанов, като в едно по-минало време обяснява, че турските сериали по-скоро приличат на "голям пиарски проект за присъединяването на Турция към ЕС".
Може би такъв "развлекателен продукт" е и "Великолепният век" с неговите неоосмански внушения? Може би и за тази историческа "сага" Лозанов има някаква своя версия - в търсене на "делничната съвместимост между Ориента и Запада"?
А иначе според най-новата статистика на електронния сайт "Теленовелас" у нас напоследък са закупени около 30 нови тв сериала "с южносъседски произход", като доста от тях "чакат реда си на опашката". Сред най-сериозните купувачи на турски сапунки са Би Ти Ви, Нова телевизия и Диема фемили.
Известно е, че една от причините за срива в телевизионите аудитории на някои канали е в "запушването" на техните праймтайми с турски сериали. Това обяснява маневрата на Би Ти Ви за завръщане към "българските продукции". Колкото до "залеза" на комшийските сапунки - той все още предстои.


Сюлейман Великолепни пристига с... прахосмукачката


Красивата Хюрем  - част от пиарския проект за присъединяването на Турция към ЕС

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1474

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1455

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1497

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 1591

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1621

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 1624

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 1837

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 1629

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 1680

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 1623

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ