10 Юли 2024сряда09:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Гаврата с Вапцаров

/ брой: 87

автор:Борис Данков

visibility 1725

Вежди Рашидов като министър на културата е разпоредил скулптурната фигура на Никола Вапцаров до Националната художествена галерия да бъде включена в общия кюп от скулптури и "арестувана" в така наречения Музей на социалистическото изкуство, измислен от самия него.
Директорката на НХГ г-жа Слава Иванова твърди, че разпореждането за преместването на скулптурата "Работникът поет" на големия български художник Николай Шмиргела от двора зад галерията в измислицата Музей на социзкуството е на... самия "принципал"- т.е. на Вежди Рашидов. Нещо повече Слава Иванова е дълбоко убедена, че мястото на скулптурата на Вапцаров е именно там - в соцмузея. Поради туй, че в двора на галерията тя, заедно с други скулптури, е била изложена на изцапвания с боя и лошо атмосферно влияние, затова е  преместена на...правилното място. Както всички останали фигури, скулптурният портрет на Вапцаров е излъскан, почистен, поставен му е надпис. По-просто казано, "положена е грижа за една колекция на НХГ". И толкоз. Във всеки случай така е много по-добре, отколкото фигурата да бъде оставена "безстопанствена".
Очевидно като пряк изпълнител на "проекта Вежди" Слава Иванова си има своя логика. И тя сигурно ще я отстоява до последно. По простата причина, че (волно или неволно) е станала съучастник на една гавра с паметта на големия български поет и антифашист. Да, по буквата и параграфа на учрежденския опис, скулптурата на Никола Вапцаров е ни повече, ни по-малко от един експонат, който може да бъде местен и преместван според хрумванията на този или онзи чиновник. Скулптурата може да бъде разигравана като маймуна според "гениалните" хрумвания на този и онзи "принципал". И всичко това - да бъде представяно като "грижа за нея" и едва ли не като чувство на висша отговорност за националното ни културно наследство.
Така че кощунството с паметта на гениалния български поет и антифашист продължава. Този път под формата на "загриженост" за творбата на Николай Шмиргела, без каквато и да е дори отсянка на "зла умисъл". Както се казва в една известна турска пословица: "Вържи си здраво камилата, пък после я остави Аллах да я пази". Е, той си е знаел какво прави камиларят Вежди, ами ние?...
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ