10 Юли 2024сряда04:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Гафовете с Македония

/ брой: 291

автор:Борис Данков

visibility 7285

А те не са от вчера или от днес, че да речем: "Дотук! Дайте да спрем с тази крамола и да вървим нататък!" Прочее, ние не знаем откога започват първите недоразумения по тази тема. Дали не са тръгнали още от времето на дядо Славейков, когато той решава да говори "през печатът" открито по "македонскийт въпрос" (в."Македония" от 18 януари 1871 г.) и да бръкне с пръст в раната. Тогава неговите опоненти го успокояват, че в Македония има само двама-трима "върли македонисти", които се смятат за наследници на Александър Македонски и считат "българете" за татари или нещо подобно. Но не би, и не ще да е било така. Или по-скоро през следващите сто и кусур години "сме отървали работата" в Македония, за което предупреждава още Ботйов в своите филипики срещу сръбската пропаганда.
Отървали сме нещата поради нашата недалновидност и немарливост, въпиюща непоследователност и неадекватност. И най-паче заради нескончаемите грешки и недомислия, гафове, които започват веднага след Освобождението и продължават до ден днешен.
Гаф е било да се вярва, че ако получи автономия, Македония по-лесно ще се "завърне" към България. Та нали именно автономията по-сетне стана ядрото на македонизма? Гаф над гафовете бе раболепното послушание, с което БКП прие Коминтерновската директива на Йосиф Сталин за "внедряване" на "македонска нация", включително в България. Гаф беше Желевото: ще признаем държавата им, но не и езика. Гаф си беше слабоумното предложение на един президент: "да оставим историята на историците, а ние да си гледаме добросъседството". Гаф, който граничеше с жалка безпомощност, беше намерението на един бивш премиер да пита учените от БАН "какво да прави с Македония". Гаф е да си траем, когато македонистите от Скопие се готвят да нарекат държавата си "Северна Македония". Гаф е, когато крадат български книжовници и писатели и ги тиражират по света като "македонски", а ние гузно мълчим. Гаф е, когато държавната ни политика към Скопие се свежда до периодичните махленски заяждания на един професор-историк. Гаф до гафа, мила моя майно льо...    
 

Връщат ни ресто само в евро

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 128

Губим 845 млн. лв. заради Шенген

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 128

6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" отново заработи

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 128

Левицата спечели изборите във Франция

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 128

Орбан и Си Цзинпин искат мир в Украйна

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 128

Индийският премиер пристигна в Москва

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 128

Атина забрани шествие в защита на семейството

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 128

Порочен кръг

автор:Валентин Георгиев

visibility 395

/ брой: 128

Неудобни въпроси

автор:Симеон Николов

visibility 445

/ брой: 128

За сянката и дунапрена

visibility 346

/ брой: 128

Какво се обърка с аптеките?

visibility 386

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ